Izbornik
Naslovnica Gradovi Sveta Nedelja
najljepši poklon

Nova knjižnica Mihaela Šiloboda bit će centar razvoja kulture i znanosti

Foto: Grad Sveta Nedelja
Kao blagdanski poklon Sveta Nedelja dobila je novu biblioteku. Prema riječima gradonačelnika Darija Zurovca, to je jedan od najvažnijih kulturnih događaja u 2022.

Ususret blagdanima, Sveta Nedelja dobila je najljepši poklon – knjižnicu! Svečano otvorenje održano je 23. prosinca, a vrpcu su prerezali gradonačelnik Grada Svete Nedelje Dario Zurovec, državni tajnik Ministarstva kulture i medija Ivica Poljičak, voditeljica Matične knjižne službe za Zagrebačku županiju Ivančica Đukec Kero i nekadašnja gradska vijećnica Romana Semenić. Kulturni potencijal Prostorna organizacija knjižnice je podijeljena na dvije zone, prizemlje i kat.

Prizemlje čini dječji odjel i čitaonica, dok je u aneksu smještena dvorana koja se može zasebno koristiti. Postojeća zgrada u kojoj se prije nalazila pošta sanirala se i sačuvala u potpunosti. Fasadi pročelja vratila se izvorna boja koja je bila u prvoj polovici 19. stoljeća, a restitucija prvobitnog sloja se izvršila prema rezultatima provedenog konzervatora Uprave za zaštitu kulturne baštine. Na dječjem odjelu stanovnici mogu pronaći knjige za najmlađe, slikovnice i knjige za školarce, dok je na odjelu za odrasle moguće pronaći popularne naslove iz hrvatske i svjetske književnosti. Police svetonedeljske knjižnice krasi i stručna literatura, poput priručnika, popularne psihologije, biografija i slično.

Ravnatelj knjižnice Robert Maračić, naveo je kako je tijekom prošlosti Svete Nedelje bilo nekoliko pokušaja osnivanja knjižnice i čitaonice, međutim bili su kratkoga vijeka. Istakao je kako je nova knjižnica složeni sustav koji je sad postavljen na čvrste temelje i ostat će trajno na korist gradu i njegovim stanovnicima. Naglasio je i da posao izgradnje knjižnice njenim otvorenjem ne završava, jer je knjižnica živi organizam koji se neprestano razvija kroz interakciju s njenim korisnicima. Gradonačelnik Grada Svete Nedelje nije skrivao svoje zadovoljstvo otvaranjem knjižnice, a posebno je zahvalio Ministarstvu kulture i medija na ugodnoj i kvalitetnoj suradnji. Naglasio je kako je ovo jedan od najznačajnijih kulturnih događaja u Svetoj Nedelji te da Sveta Nedelja kao grad srednje veličine uz gospodarski ima veliki kulturni i sportski potencijal. Zurovec smatra da je svakom gradu potrebna knjižnica.

– Naša knjižnica namijenjena je svim uzrastima, posebice mladima. Vrlo je važno zbližiti djecu s knjigom – naveo je Zurovec. Državni tajnik Ministarstva kulture i medija Ivica Poljičak istaknuo je da su gradonačelnik i njegovi suradnici u rekordnom vremenu poduzeli sve potrebne aktivnosti kako bi Sveta Nedelja otvorila knjižnicu. Voditeljica Matične knjižnične službe za Zagrebačku županiju Ivančica Đukec Kero navodi da je knjižnica u Svetoj Nedelji rezultat jedne izuzetno dobre suradnje i međusobnog uvažavanja te kako knjižnice više nisu mjesto gdje samo posuđujemo knjige, već su knjižnice mjesto susreta, druženja i učenja. Prema riječima Đukec Kero, knjižnice postaju dnevni boravci gradova.

Posveta majstoru Knjižnica u svome nazivu nosi ime jednog od najpoznatijih građana Svete Nedelje – Mihaela Šiloboda, koji je kao dugogodišnji svetonedeljski župnik zadužio ovaj grad svojim velikim djelom. Mihael Šilobod, hrvatski matematičar, glazbeni teoretičar i svećenik, svojim djelima “Aritmetika Horvatszka” i “Fundamentum cantus gregoriani”, seu choralis, dao je nemjerljiv doprinos hrvatskoj znanosti i kulturi. Pretisci navedenih djela zametak su ove nove knjižnice i prve od oko 20.000 knjiga koje će biti dostupne njenim korisnicima. Svečanost otvorenja ove knjižnice uveličali su učenici Osnovne Škole Sveta Nedelja koji su izveli nekoliko prigodnih točaka – Tena Herak pročitala je tekst koji govori zašto je važno učiti, Fran Delišimunović krasnoslovio je pjesmu “Tama je svud” Dragutina Domjanića, a Mia Horvat pročitala je ulomak iz “Zlatareva zlata” Augusta Šenoe. Za glazbu je, pak, bio zadužen Zagrebački tamburaški kvartet koji je izveo Fuga y misterio Astora Piazzolle i Pirate s Kariba Hansa Zimmera.