Izbornik
Naslovnica Gradovi
Radovi na prvoj koncertnoj dvorani u povijesti Osijeka vrijedni 1,7 milijuna eura

Nova koncertna dvorana pozicionirat će Osijek na europsku kulturnu kartu

GRAD će, istaknuo je gradonačelnik, u idućoj godini za kulturu izdvojiti 5,1 milijun eura
Foto: Grad Osijek

Radovi na dovršetku i opremanju prve koncertne dvorane u povijesti Osijeka vrijedni 1,7 milijuna eura u punome su jeku, a završetak se očekuje u drugoj polovini iduće godine.

Pri obilasku radova gradonačelnik Ivan Radić poručio je kako će nova koncertna dvorana pozicionirati Osijek na hrvatsku i europsku kulturnu kartu. Naime, za osječku koncertnu dvoranu Ministarstvo kulture i medija osiguralo je oko 930.000 eura, a Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU 770.000 eura.

– Koncertna dvorana površine oko 1000 četvornih metara i s oko 400 sjedećih mjesta Osječane će tako stajati nula eura, čime smo izuzetno zadovoljni, a i ponosni – rekao je gradonačelnik Radić.

Grad će, dodao je, u idućoj godini za kulturu izdvojiti 5,1 milijun eura, što je povećanje u odnosu na 2023. za čak 620.000 eura.

– Planiramo i temeljitu obnovu i rekonstrukciju Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku, energetsku obnovu Dječjeg kazališta, planiramo i zgradu i dvorište u Ulici Josipa Boesendorfera u Tvrđi staviti u funkciju kulture, tako da će biti uistinu puno kulturnih sadržaja – najavio je gradonačelnik.

Podsjetio je i na Osječko ljeto kulture, koje je ove godine, s više od 80 različitih programa, trajalo dva mjeseca i za čiju će se organizaciju, najavio je, iduće godine također povećavati sredstva.

Gradonačelnik je istaknuo i kako je Grad Osijek osigurao 200.000 eura za klavir u koncertnoj dvorani Kulturnog centra. Ravnatelj osječkog Kulturnog centra Ivan Kristijan Majić ocijenio je kako će dvorana biti ogroman iskorak za čitavu ovu regiju.

– Na nacionalnom planu malo je ovakvih prostora koji su u ovoj mjeri specijalizirani za umjetnost visoke razine. To je ogroman i važan korak koji će povezati niz drugih kulturnih dionika u Osijeku i u regiji – istaknuo je ravnatelj Majić.

Dalibor Mihaljević, direktor tvrtke Zuber i voditelj projekta, izvijestio je kako se radovi odvijaju u dvije faze – uređenje gledališta te uređenje pozornice, a u tijeku je izrada čeličnog nadstroplja iznad pozornice, nakon čega slijedi ugradnja scenske tehnike.

ULAGANJEM u gospodarstvo siguran sam da možemo utjecati i na poboljšanje demografske slike, a to i činimo, istaknuo je župan Mato Lukić Županijski vijećnici OBŽ prihvatili proračun u iznosu od 250,6 milijuna eura "Proračun za 2024. osigurava nastavak stabilnog rada i razvoja županije" NA POVRŠINI od 22 hektara na zapadnom ulazu u grad predviđa se kombinacija javnih i privatnih ulaganja Nove perspektive i zapošljavanja, a građani će dobiti nove sadržaje od javnog interesa Međunarodni natječaj za odabir partnera za projekt Batižele PREIMENOVANJE Zračne luke Split stupilo je na snagu odmah nakon što je Skupština donijela odluku o njezinu preimenovanju Splitska zračna luka nosi ime svetog Jeronima Župan Boban: Sveti Jeronim sletio je u našu zračnu luku