Izbornik
Naslovnica Županije
Županijski vijećnici OBŽ prihvatili proračun u iznosu od 250,6 milijuna eura

"Proračun za 2024. osigurava nastavak stabilnog rada i razvoja županije"

ULAGANJEM u gospodarstvo siguran sam da možemo utjecati i na poboljšanje demografske slike, a to i činimo, istaknuo je župan Mato Lukić
Foto: OBŽ

Proračun Osječko-baranjske županije za 2024. godinu u iznosu od 250,6 milijuna eura većinom glasova prihvatili su vijećnici na 26. sjednici Skupštine OBŽ-a. Novi proračun smanjen je za 7,46 posto u odnosu na važeći za 2023. godinu, a razlog tomu je najvećim dijelom što Opća bolnica Našice u 2024. izlazi iz županijskog proračuna te postaje korisnik državnog proračuna.

– Proračun Osječko-baranjske županije za 2024. je, kao i prethodni proračuni, i razvojan i poticajan. Pri njegovu donošenju vodilja su bili svi projekti koje Županija provodi, završeni su ili se još provode te koji se planiraju. I u daljnjem radu planiramo ulaganja u projekte koji pridonose jačanju gospodarstva, stvaranju pozitivne i poticajne poduzetničke klime, uz visoku razinu socijalne osjetljivosti, a sve na korist svih naših žitelja. Proračun je i razvojan i socijalan, a o tomu, među ostalim, svjedoče i projekti koje provodimo i koje smo uspješno završili i stavili u funkciju, poput Gospodarskog centra OBŽ-a, Regionalnog distribucijskog centra OBŽ-a za voće i povrće ili gradnje I. gimnazije. Kada je riječi o demografskoj slici, koja je takva kakva je, ulaganjem u gospodarstvo siguran sam da možemo utjecati i na poboljšanje tog stanja, a to i činimo – rekao je župan Mato Lukić.

Pročelnica Upravnog odjela za javne financije OBŽ-a Snježana Raguž navela je kako je 9,6 milijuna eura osigurano za gospodarstvo, promet i investicije, zatim 22,7 milijuna eura za obrazovanje, sport i tehničku kulturu, od čega se 10,2 milijuna eura odnosi na završetak zgrade I. gimnazije. – Nadalje, osiguran je 19,1 milijun eura za poljoprivredu, lovstvo, ruralni razvoj i turizam, 2,4 milijuna eura za kulturu, od čega oko 1 milijun eura za HNK u Osijeku jer smo jedina županija koja financira nacionalno kazalište, oko 3 milijuna eura za zdravstvo, socijalnu skrb, novorođenu djecu, umirovljenike, osigurana su sredstva za stipendije učenika i studenata te druge stavke – kazala je Raguž.