Izbornik
Naslovnica Gradovi Pula 77 pregleda
Župan i gradonačelnik u obilasku radova

Nova Opća bolnica konačno postaje stvarnost

bolnica Pula
1/10
Foto: Dusko Marusic/Pixsell
Župan Flego je najavio kako će se u svibnju objaviti četiri natječaja za opremanje bolnice, dok se s Hrvatskom bankom za obnovu i razvoj pregovara o kreditnim uvjetima kako bi se u konačnici mogle ostvariti značajne uštede

Gradilište jednog od najznačajnijih infrastrukturnih projekata Pule i Istre, nove Opće bolnice, obišli su danas istarski župan Valter Flego i pulski gradonačelnik Boris Miletić istaknuvši kako bolnica konačno postaje stvarnost.

Trenutno se intenzivni radovi odvijaju u unutrašnjem dijelu zgrade bolnice, postavljaju se strojarske i elektrotehničke instalacije, a dok se ne okonča montaža vanjske aluminijske stolarije, na gradilištu je ovisno o potrebama izvođenja radova svakog dana stotinjak radnika. 

Izrazivši zadovoljstvo dosadašnjim radovima, župan Flego je najavio kako će se u svibnju objaviti četiri natječaja za opremanje bolnice, dok se s Hrvatskom bankom za obnovu i razvoj pregovara o kreditnim uvjetima kako bi se u konačnici mogle ostvariti značajne uštede. On je podsjetio novinare kako su Općoj bolnici Pula odobrena bespovratna sredstva u iznosu od 38,4 milijuna kuna za opremanje dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije najsuvremenijom opremom te se zahvalio svim gradovima i općinama koji su prihvatili Sporazum o sufinanciranju izgradnje bolnice.

Foto: Dusko Marusic/Pixsell

"Zadovoljni smo što radovi teku planiranom dinamikom i već se naziru obrisi unutarnjeg dijela bolnice. Doista je puno posla do sada odrađeno, a nakon unutarnjeg uređenja, ubrzo će krenuti i radovi na pročelju. Ključno je da projekt ide naprijed i da se bolnica izgradi i opremi do jeseni 2018. godine," kazao je gradonačelnik Miletić. Dodao je da današnjim sistemom funkcioniranja bolnice u Puli na dvije lokacije nitko ne može biti zadovoljan. 

Rekonstrukcija zgrade dijagnostike započela je krajem 2016. godine, a do sada su u zgradi izvedeni radovi rušenja i demontaže pregradnih zidova i podova, uklanjanja starih i postavljanja novih instalacija struje, vode i odvodnje, a završetak rekonstrukcije zgrade dijagnostike očekuje se do kraja lipnja 2017.

Grad Pula je za novu bolnicu donirao zemljište i oslobodio je plaćanja komunalnih doprinosa, a dosad je u projekt uložio 17 milijuna kuna. Izgradnja bolnice u Puli započela je u siječnju 2015. s rokom izgradnje od tri godine. Vrijednost radova iznosi više od 400 milijuna kuna. a za opremanje je potrebno još oko 200 milijuna kuna, za što se sredstva planiraju povući iz europskih fondova.