Izbornik
Naslovnica Gradovi Dubrovnik
dubrovnik

Nova spomen-soba poginulim dubrovačkim braniteljima u palači Sponza

spomen soba
1/3
Foto: DUBROVNIK Spomen soba
Zaustavljena, prekinuta, ali nikada zaboravljena dubrovačka mladost….Njihova imena i lica svim će posjetiteljima pričati priču o generaciji ponosnih, odvažnih i neustrašivih ljudi, rekao je gradonačelnik Mato Franković

Nakon cjelovite rekonstrukcije, unutarnjeg uređenja i opremanja, spomen-soba poginulim dubrovačkim braniteljima smještena u monumentalnoj palači Sponza svečano je otvorena.

Povijest ratnog stradanja

Preuređena i opremljena spomen-soba obuhvaća povijest ratnog stradanja Grada, njegovih stanovnika i hrabrih branitelja, s posebnim naglaskom na najveću žrtvu – izgubljene živote onih koji su ga branili. Ceremonija otvaranja, prema scenariju i režiji Paola Tišljarića, završila je najsvečanijim dijelom kada je uz zvuke skladbe "Il Silenzio", hrvatska zastava položena u unutrašnjost spomen-sobe. Zastavu su unijeli hrvatski vojnici, a u spomen-sobu položio ju je predsjednik Udruge roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata Dubrovnik Vide Prce.

U svom obraćanju gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković rekao je kako muzeji imaju presudnu ulogu u interpretaciji povijesti i promicanju istine, u ovom slučaju istine o Domovinskom ratu i ulozi dubrovačkih branitelja u obrani Grada i očuvanju slobode.

– Zaustavljena, prekinuta, ali nikada zaboravljena dubrovačka mladost….Njihova imena i lica svim će posjetiteljima pričati priču o generaciji ponosnih, odvažnih i neustrašivih ljudi koji su, bez oružja ili ratnog iskustva, spremno stali braniti svoje domove i naše pravo na slobodu. U očima im nema ni traga mržnje, samo bezuvjetna ljubav prema domovini, prema Gradu slobode i svojim obiteljima – rekao je između ostalog gradonačelnik Franković.

Uređenje spomen-sobe, prema arhitektonskom projektu dizajnerice interijera Nikoline Jelavić Mitrović, autorice nagrađivanih muzejskih postava i izložbi, podudara se i s dvadesetom godišnjicom otvaranja spomen-sobe u današnjem prostoru u palači Sponza. Prema riječima autorice, spomen-soba je posveta ovom Gradu kao simbolu slobode, a posjetiteljima omogućuje povezivanje na osobnoj, emotivnoj razini.

Prostor primjeren žrtvi

Novoprojektirani kontemplativni prostor, primjeren žrtvi koju su dali branitelji, podijeljen je u tri cjeline. Središnja cjelina prikazuje poginule dubrovačke branitelje, njih 160. Njihove fotografije s osobnim podacima aplicirane su na podlozi od drva česvine i stakla te su izložene na brončanim stijenkama. Svjetiljka koja podsjeća na svjetlost svijeće gori za svakog poginulog branitelja. Uvodni dio spomen-sobe donosi informacije o počecima i tijeku Domovinskog rata na dubrovačkom području, dok se u središtu prostorije nalazi podna karta stare jezgre Dubrovnika s označenim agresorskim pogodcima uz sjećanje na stradale branitelje. Treća cjelina opremljena je velikim ekranom s prikazom niza filmova i fotografija ratnih zbivanja i agresorskog razaranja Grada. Interaktivni LED display videozid sadržava brojne ilustrativne materijale i informacije o Domovinskom ratu i braniteljima, ali i o obnovi Grada i važnosti mira. U spomen-sobu uvršten je i popis poginulih hrvatskih branitelja iz drugih dijelova Hrvatske koji su svoje živote položili za obranu i oslobađanje dubrovačkog područja.

Spomen-sobu postavio je Grad Dubrovnik u znak trajnog poštovanja i zahvalnosti dubrovačkim braniteljima, kao i svim hrvatskim braniteljima koji su nesebično dali svoj život braneći i oslobađajući jug Hrvatske, najzaslužnijima što je Dubrovnik ostao i bit će zauvijek – Grad slobode. Muzejsku građu postava spomen-sobe osigurao je Muzej Domovinskog rata Dubrovnik. Autor glazbe je Đelo Jusić Jr. Vizualni identitet izradio je studio Flomaster d.o.o., a multimedijske aplikacije izradila je tvrtka Delta Reality.

Na otvorenju su bili članovi obitelji poginulih hrvatskih branitelja, hrvatski branitelji, izaslanik predsjednika Vlade, potpredsjednik i ministar Branko Bačić, izaslanik ministra hrvatskih branitelja Damir Krstičević, izaslanik ministra obrane, voditelj Područnog odjela za poslove obrane Ante Damić, državni tajnik Frano Matušić, župan Nikola Dobroslavić, gradonačelnik Mato Franković, dubrovački biskup mons. Roko Glasnović, kao i ravnateljica Muzeja Domovinskog rata Varina Jurica Turk.

energetska obnova zgrada Gruž JAVNI POZIV Bespovratna potpora za energetsku obnovu višestambenih zgrada storyeditor/2024-04-05/Vizual_2.jpg Filtracija zraka i smanjenje temperature Za nove drvorede Dubrovniku odobreno više od pola milijuna € Pengana jaja POVODOM USKRSA Pengana jaja na ulicama Dubrovnika, oslikali su ih u Prirodoslovnom muzeju