Izbornik
Naslovnica Gradovi Dubrovnik
POVODOM USKRSA

Pengana jaja na ulicama Dubrovnika, oslikali su ih u Prirodoslovnom muzeju

Pengana jaja
Foto: DUBROVNIK
Dubrovnik okićen tradicionalnim uskrsnim ukrasima, a u Gornjim Selima organiziran je tradicionalni Uskrs u Primorju

Grad Dubrovnik u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Dubrovnika prigodno je uredio grad za Uskrs. Za ovu su godinu nabavljene nove originalne dekoracije. Tri nova pengana jaja koja su oslikali djelatnici Prirodoslovnog muzeja u Dubrovniku krase prostor ispred Kneževa dvora, pored zgrade Turističke zajednice na Brsaljama te u parku na Pločama na ulazu u povijesnu jezgru. Košarice/gnijezda od pruća i grana masline napravio je Vrtlar.

Pengana jaja tradicionalno su oslikana uskrsna jaja dubrovačkog kraja. Jaja se ukrašavaju ornamentima pčelinjim voskom i boje u crveno. Njihova uvećana verzija ovih dana uveseljava Dubrovčane, a gostima grada prezentira uskrsnu tradiciju.

Proteklog vikenda Grad Dubrovnik zajedno s TZ organizirao je još jedan ''Uskrs u Primorju''. Bogati program u dubrovačkim Gornjim selima obuhvatio je glazbene nastupe, tradicionalne seoske igre, radionice, prodaju domaćih proizvoda, utrku te pješačku i biciklističku turu, a sve to uz osiguran besplatan prijevoz autobusima Libertasa.

Uz sportske aktivnosti organizirane su i Seoske igre, uz tradicionalne igre poput trčanja u vrećama, nošenja jaja na kuhači, potezanja konopa, kao i prigodna prodaja autohtonih domaćih proizvoda: pomica, pinica, penganih jaja, meda, ulja, vina, povrća, rogača. Održala se i radionica pletenja pomica i penganja jaja te izbor najljepšeg penganog jaja. Glazbom i plesom sve su začinili nastupi FA Linđo, klape Subrenum i KUD-a Marko Marojica.

Tog, ali i iduća dva vikenda seoska domaćinstva u Gornjim selima pobrinula su se za posebnu gastro ponudu. 

storyeditor/2024-03-21/2_Posumljavanje.jpg Prvi gradski azil za nezbrinute i napuštene životinje Nova zelena zona Dubrovnika: Psi u novom azilu, na Žarkovici nova stabla Moje ideje postaju djela Dubrovnik Neboderko na prijedlog građana vozi do nebodera u Gružu Vrtić Čiopa DUBROVNIK Otvorena dva nova dubrovačka gradska vrtića, Cvrčak i Čiopa