Izbornik
Naslovnica Gradovi Dubrovnik
Dubrovnik

Neboderko na prijedlog građana vozi do nebodera u Gružu

Moje ideje postaju djela
1/3
Foto: DUBROVNIK Moje ideje postaju djela
Participativno budžetiranje Grada Dubrovnika rezultiralo je prvim projektom, novom linijom u gradskom prijevozu na trasi: Robna kuća Srđ – kružni tok – Ulica Andrije Hebranga – Ulica generala Janka Bobetka – ulica Od Gaja

Realiziran je prvi projekt koji su građani izglasali u svom gradskom kotaru u okviru participativnog budžetiranja Grada Dubrovnika. Riječ je o novoj liniji u gradskom prijevozu koja nebodere u Gružu povezuju s poslovnim centrom grada. "Neboderko" je počeo prometovati u prošli ponedjeljak.

Dva milijuna eura

Projektom je poboljšana autobusna povezanost dijela Gruža, a realiziran je u sklopu prošlogodišnjeg ciklusa participativnog budžetiranja u suradnji Grada Dubrovnika, Gradskog kotara Gruž i javnog prijevoznika Libertas Dubrovnik. Kako bi se stanovnicima nebodera u Gružu, inače teže dostupnom dijelu, omogućila bolja povezanost s poslovnim centrom grada, prijevoz se obavlja trasom Robna kuća Srđ – kružni tok – Ulica Andrije Hebranga – Ulica generala Janka Bobetka – ulica Od Gaja.

Prije pokretanja ovog projekta Grad Dubrovnik proveo je radove sanacije asfalta dijela ceste Ulice od Gaja ukupne površine 3000 metara, čime je omogućeno lakše i sigurnije kretanje do nebodera u Gružu. Linija trenutačno prometuje prema probnom režimu, a bit će moguće i izmjene kroz prijedloge i sugestije građana, korisnika navedene usluge Libertasa Dubrovnik.

Dubrovčani su kroz participativno budžetiranje izabrali 25 projekata koji će se realizirati ove godine. Za tu je svrhu u gradskom proračunu osigurano dva milijuna eura. Neki od onih koji su dobili glasove građana su uređenje igrališta, parkirališta, pješačkih i biciklističkih staza, domova mladeži, ugradnja podzemnih spremnika za otpad i nove rasvjete.

Pod motom "Moje ideje postaju djela za bolji Grad" Grad Dubrovnik i Dubrovačka razvojna agencija DURA kroz 2023. godinu uspješno su proveli projekt Participativno budžetiranje čiji je cilj bio uključiti građane Dubrovnika u proces donošenja odluka u njihovoj sredini. Građani su tijekom lipnja i srpnja predali ukupno 233 projektna prijedloga u sklopu 25 radionica održanih u 8 gradskih kotara i 17 mjesnih odbora.

Postupkom glasovanja bio je obuhvaćen 131 projektni prijedlog građana koji je zadovoljio kriterije modela participativnog budžetiranja u vrijednosti do 60 tisuća eura po svakom mjesnom odboru te 120 tisuća eura po svakom gradskom kotaru. Sami građani glasovanjem u razdoblju od 11. do 24. rujna 2023., putem platforme VoxPopuli, odlučili su kojih će se 25 projektnih prijedloga realizirati u 2024. godini sredstvima osiguranim u gradskom proračunu. Zabilježeno je ukupno 1144 glasova.

Grad Dubrovnik 2021. godine uspostavio je platformu Otvoreni Grad s modulom "Vox Populi – Građani upravljaju Gradom", koji predstavlja prvi online model u Hrvatskoj kojem se pristupa jedinstvenom prijavom putem sustava e-Građani, čime je omogućeno svim građanima direktno sudjelovanje u glasovanju kroz 14 dana za predložene projekte.

Nakon uspješno završene prve faze uslijedila je druga faza – realizacija, a prvi od realiziranih projekata je ''neboderko'', koji je i bio jedan od najbolje razrađenih projekata već prilikom prijave.

– I na ovom primjeru sugrađani su vidjeli da se isplatilo predložiti projekt, lobirati za njega i u konačnici da je njihova sredina dodatno oplemenjena zahvaljujući upravo njihovoj inicijativi. Provođenjem participativnog budžetiranja postigli smo i to da su građani sudjelovali u kreiranju proračuna – kazao je dubrovački gradonačelnik Mato Franković.

Novi krug radionica participativnog budžetiranja pokrenut će se i ove godine, a građani će ponovno imati na raspolaganju budžet za projekte u svom naselju.

Zborovi građana

U namjeri što značajnijeg uključivanja građana, kao i s ciljem dobivanja izravnih informacija od strane građana o dnevnim problemima s kojima se susreću, gradska uprava, u suradnji i koordinaciji s gradskim kotarima, organizira i zborove građana. Prvi u nizu održan je zbor građana Gradskog kotara Ploče iza Grad, uslijedit će zbor građana Gradskog kotara Grad, a potom i zborovi građana na ostalim područjima grada Dubrovnika.

Zborovima građana prisustvuju svi pročelnici upravnih tijela Grada Dubrovnika, kao i direktori gradskih komunalnih društava, a pozivaju se i predstavnici gospodarskih dionika.

Vrtić Čiopa DUBROVNIK Otvorena dva nova dubrovačka gradska vrtića, Cvrčak i Čiopa storyeditor/2024-02-22/OS_Mokosica_vizualizacija.jpg Dubrovniku odobreno 10 milijuna eura za dogradnju Osnovne škole Mokošica Nakon dogradnje OŠ Mokošica sve gradske škole radit će u jednoj smjeni U tijeku je javni poziv za potpuno novu mjeru davanja u najam stanova na području povijesne jezgre U naselju Solitudo planira se nova stanogradnja s pedesetak stanova Šest gradskih stanova u povijesnoj jezgri grada obiteljima s više djece