Izbornik
Naslovnica Gradovi Dubrovnik
DUBROVNIK

Otvorena dva nova dubrovačka gradska vrtića, Cvrčak i Čiopa

Vrtić Čiopa
1/2
Foto: Grad Dubrovnik Vrtić Čiopa
Osigurana je građevinska dozvola za novi vrtić u Mokošici, pri kraju je i proces za dozvolu za vrtić u Komolcu. Oba će se sufinancirati bespovratnim sredstvima

U posljednja dva mjeseca Grad Dubrovnik otvorio je dva nova vrtića. Nakon Čiope u prosincu, u veljači je još jedan novi gradski dječji vrtić, Cvrčak, primio svoje prve male korisnike. Nove prostore obišao je i gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković sa suradnicima.

Kapacitet 97 djece

– Kapacitet dva nova vrtića je 97 djece. U potpunosti su ispunjeni pedagoški uvjeti u svim novim grupama, one više nisu prenatrpane, nego imaju broj djece kako je to definirano pravilnikom. Riješili smo i pitanja kolektivnih prava zaposlenika vrtića, tako da smo završili cijeli niz ulaganja u predškolski odgoj. Naravno, ono što je najvrednije su ljudi, zaposlenici ustanova su nam iznimno bitan segment jer možemo graditi zgrade, ali bez pravih i kvalitetnih ljudi nema ništa. Prije desetak dana dodatno smo povećali plaće za otprilike pet posto i povećali hranarinu – rekao je gradonačelnik Franković u ovoj prigodi.

Nakon preuređenja i adaptacije prostora, u objektu su prošli tjedan s radom krenule dvije odgojne skupine s 23 djece. Jedna skupina prima petero djece s teškoćama u razvoju i to je njezin maksimalan kapacitet, druga je mješovita skupina s 18 djece. Površina prostora od 230 metara kvadratnih uređena je i adaptirana za smještaj tri vrtićke grupe i osigurava smještaj 39 djece, sukladno državnom pedagoškom standardu.

Adaptacija prostora vrtića Cvrčka u Studentskom centru u Lapadu napravljena je u postojećim gabaritima bez konstrukcijskih zahvata na objektu. Radovi su obuhvatili građevinsko-obrtničke radove na novoj unutarnjoj organizaciji prostora, izgradnju dva sanitarna čvora za potrebe djece vrtićkog uzrasta, novu elektroinstalaciju, hidrantsku mrežu, sprinkler sustav i sustav vatrodojave. Zadržani su svi postojeći vanjski otvori, postojeća opločenja i ograde na terasama. Ukupna investicija u ovaj infrastrukturni projekt iznosi 280 tisuća eura s PDV-om.

Dječji vrtić Čiopa, u zgradi poslovnog prostora Gospodarskog centra u Solitudu, svoje je polaznike u pet novih jasličkih skupina ukupnog kapaciteta do 60 djece primio u prosincu prošle godine. Prostor je površine 690 metara četvornih, za koji je Grad ugovor o zakupu sklopio s društvom DB-Kantun d.o.o. na rok od 10 godina. Ugovoreno je i 12 parkirnih mjesta te vanjski prostor površine 55 metara kvadratnih za uređenje dječjeg igrališta.

– Od velikog nam je značaja i polivalentna dvorana za dječju igru i boravak – istaknula je ravnateljica Dječjih vrtića Dubrovnik Franica Lasić.

Vrtić u Biskupskom dvoru

Grad Dubrovnik nastavlja ulaganja u infrastrukturu predškolskog odgoja. Osigurana je građevinska dozvola za novi vrtić u Mokošici, pri kraju je i proces ishođenja dozvole za vrtić u Komolcu, a za oba su dobivena bespovratna sredstva za sufinanciranje. Potpisan je i ugovor s Dubrovačkom biskupijom za prostor Biskupskog dvora za dječji vrtić i jaslice te je ujedno prijavljen na posljednji natječaj Ministarstva znanosti i obrazovanja za rekonstrukciju.

storyeditor/2024-02-22/OS_Mokosica_vizualizacija.jpg Dubrovniku odobreno 10 milijuna eura za dogradnju Osnovne škole Mokošica Nakon dogradnje OŠ Mokošica sve gradske škole radit će u jednoj smjeni U tijeku je javni poziv za potpuno novu mjeru davanja u najam stanova na području povijesne jezgre U naselju Solitudo planira se nova stanogradnja s pedesetak stanova Šest gradskih stanova u povijesnoj jezgri grada obiteljima s više djece OSIM TITULE šampiona hrvatskog turizma, Dubrovnik se okitio i nizom iznimno prestižnih međunarodnih priznanja Kvalitetu turizma prepoznala svjetska i domaća turistička struka Franković: Dubrovnik je zasluženo šampion hrvatskog turizma!