Izbornik
Naslovnica Gradovi
Kvalitetu turizma prepoznala svjetska i domaća turistička struka

Franković: Dubrovnik je zasluženo šampion hrvatskog turizma!

OSIM TITULE šampiona hrvatskog turizma, Dubrovnik se okitio i nizom iznimno prestižnih međunarodnih priznanja
1/3
Foto: DUBROVNIK
U godini koju smo ispratili Grad Dubrovnik osvojio je pet međunarodnih i najveću domaću turističku nagradu Turistička destinacija godine – Šampion hrvatskog turizma. Najave za 2024. godinu također su odlične

Grad Dubrovnik obilježio je 2023. godinu osvajanjem prestižnih turističkih nagrada i priznanja, potvrđujući svoju izvrsnost, atraktivnost i predanost održivom turizmu.

Uz pet međunarodnih, ovogodišnji vrhunac je titula "Turistička destinacija godine – Šampion hrvatskog turizma" dodijeljena na "Danima hrvatskog turizma 2023." u Rovinju. Najvažnija turistička nagrada u Hrvatskoj otišla je u Dubrovnik potvrdivši tako još jednom izvrsnost i atraktivnost, ali i napore u upravljanju destinacijom i postizanju održivog turizma. Nagradu je dubrovačkom gradonačelniku Matu Frankoviću uručio predsjednik Vlade Republike Hrvatske, Andrej Plenković, ističući iznimne napore u upravljanju destinacijom.

– Ove nagrade, koje na temelju mjerljivih kriterija pokazuju koliko je Dubrovnik bio uspješan u 2023. godini, svjedoče o tome kako je kvalitetu našeg turizma prepoznala svjetska i domaća turistička struka. Sav uloženi trud rezultirao je ovakvim uspjehom i čestitam svima koji su sudjelovali u brendiranju Dubrovnika, posebno Turističkoj zajednici na sjajno odrađenoj 2023. i promociji Grada, naravno u koordinaciji sa zamjenicom Jelkom Tepšić. Zahvaljujem i službama prometnog i komunalnog redarstva te svim žurnim službama. Posebna zahvala ide svim turističkim djelatnicima bez čijeg revnog rada i truda Dubrovnik ne bi doživio ovakvu razinu uspjeha – kazao je gradonačelnik Franković.

Osim titule Turistička destinacija godine – Šampion hrvatskog turizma, Dubrovnik se okitio i nizom iznimno prestižnih međunarodnih priznanja.

Dubai, SAD, Gruzija
Dubrovnik je proglašen najboljom odmorišnom destinacijom za grupne dolaske na 11. dodjeli nagrada Leisure Lifestyle Awards u Philadelphiji u SAD-u prošloga lipnja. Nagrade su rezultat ankete među čitateljima časopisa Global Traveler, što je pokazalo kako je Dubrovnik iznimno poželjnu destinaciju za američke turiste.

Foto: DUBROVNIK

Spomenimo i World Travel Awards 2023. na kojoj je svečana dodjela priznanja održana u rujnu u Gruziji. Dubrovnik je osvojio dva značajna priznanja. Proglašen je Vodećom europskom destinacijom za krstarenja 2023. i Vodećom obalnom gradskom destinacijom u Europi 2023. Napomenimo i to kako je Grad Dubrovnik nadmašio konkurenciju iz 11 gradova za nagradu najbolje destinacije za krstarenja, dok je u kategoriji obalnih gradova bio uspješniji protiv šest iznimno jakih konkurenata, uključujući Barcelonu, Istanbul i Porto.

Dubrovnik je dosegao vrhunac priznanja kao Vodeća svjetska obalna gradska destinacija 2023., potvrđujući svoju iznimnost u globalnom turističkom kontekstu, na dodjeli u Dubaiju u prosincu gdje je nominiran za čak dvije nagrade: Vodeća svjetska destinacija za krstarenja 2023. i Vodeća svjetska obalna gradska destinacija u 2023.

Gledajući u brojkama, 2023. u odnosnu na prethodnu godinu bilježi 20 posto više dolazaka i devet posto više noćenja. Zabilježena je i vrlo uspješna posezona, a i prosinac prati te brojke, što nije čudo uz čak 15 otvorenih hotela za Božić i Novu godinu. Taj podatak svjedoči, kako je istaknuo gradonačelnik Mato Franković, da je odabir programa ovogodišnjega Zimskog festivala bio dobar i privukao je veliki broj ljudi u Dubrovnik i izvan turističke sezone.

Dubrovnik se, kao jedini hrvatski grad, našao među 20 europskih odredišta za novogodišnji doček u izboru portala European Best Destinations. Na 11. je mjestu, ispred Rima, Bruxellesa, Graza, Stockholma, Tenerifa... I za godinu koja je upravo započela najave su dobre već od siječnja, kada se u Dubrovniku od održava Europsko vaterpolsko prvenstvo te se i u tom zimskom terminu, od 4, do 16. siječnja, također očekuje veći broj posjetitelja.

Ryanair s 19 linija
– U ožujku kreće veći broj zrakoplovnih linija, a dodatan poticaj je i novi aranžman Zračne luke Dubrovnik s Ryanairom, koji od iduće godine Dubrovnik direktno povezuje s čak 19 odredišta i to u predsezonskim i posezonskim terminima, što je izuzetno bitno – kazao je gradonačelnik Franković uz zaključak kako je Dubrovnik uistinu zaslužio biti šampion hrvatskog turizma i uvjeren je da nas očekuje jednako dobra i kvalitetna 2024. godina.

ZA VATROGASCE je nabavljena i vrijedna oprema iz Fonda solidarnosti EU u vrijednosti 3,3 milijuna eura Na javni poziv Sisačko-moslavačke županije stigla 41 prijava štete Vlada osigurala dodatnih 7 milijuna eura za obnovu vatrogasnih objekata TREĆI NOVI VRTIĆ imat će kapacitet za sedam odgojnih skupina, ukupno 140 djece, a izgradnja je planirana početkom 2024. Gradske i privatne vrtiće te obrte dadilja u Samoboru polazi 1735 djece S milijun eura EU sufinancira gradnju novog vrtića u Perivoju U SKLOPU projekta planira se i izgradnja podzemne garaže s oko 150 parkirališnih mjesta, a novac je osiguran. Građevinska dozvola u idućih nekoliko mjeseci Zeleni centar Bjelovar za proizvode i usluge malih i srednjih poduzeća