Izbornik
Naslovnica Gradovi
Gradske i privatne vrtiće te obrte dadilja u Samoboru polazi 1735 djece

S milijun eura EU sufinancira gradnju novog vrtića u Perivoju

TREĆI NOVI VRTIĆ imat će kapacitet za sedam odgojnih skupina, ukupno 140 djece, a izgradnja je planirana početkom 2024.
Foto: Grad Samobor
Imat će četiri vrtićke i tri jasličke grupe. S vrtićem u Molvicama te dograđenim DV-om u Krklecovoj, Samobor će dobiti mjesta za 300 vrtićke djece za što je do sada odobreno više od 2,5 milijuna eura

Grad Samobor i u novoj godini nastavlja s realizacijom kapitalnih projekata.

Sufinanciraju se i obrti dadilja
Za izgradnju vrtića u Perivoju Gradu Samoboru je iz fondova Europske unije odobreno milijun eura. Vrtić će imati kapacitet za sedam odgojnih skupina, četiri vrtićke i tri jasličke za ukupno 140 djece, a izgradnja je planirana početkom 2024. Uz izgradnju vrtića u Molvicama i dogradnju vrtića u Krklecovoj ulici, čiji se radovi odvijaju sukladno predviđenim planovima, ovo će biti treći novi vrtić u Samoboru. Samo za projekte izgradnje vrtića iz fondova EU do sada je Gradu odobreno više od 2,5 milijuna eura. Samobor će dogradnjom vrtića "Izvor" i izgradnjom dva nova vrtića dobiti 300 novih mjesta u gradskim vrtićima.

– Iznimno mi je drago da smo za kapitalne projekte kao što su gradnja vrtića uspjeli ostvariti znatna sredstva iz fondova Europske unije te da se radovi na dogradnji vrtića "Izvor" i gradnji novog vrtića u Molvicama odvijaju prema planiranoj dinamici, jer cilj nam je da što prije pokrenemo postupke upisa djece u nove vrtiće. Kvalitetan i dostupan sustav brige o djeci rane i predškolske dobi od iznimne je važnosti za razvoj djeteta, ali i neophodna usluga za zaposlene roditelje stoga je u fokusu našeg djelovanja upravo gradnja novih vrtića koji nedostaju Samoboru – istaknula je gradonačelnica Petra Škrobot. Gradske i privatne vrtiće te obrte dadilja u Samoboru polazi 1735 djece, a za njihov rad u proračunu je u 2024. osigurano ukupno 7,6 milijuna eura. Grad Samobor uz programe koji se provode u dva gradska vrtića sufinancira i programe predškolskog odgoja u privatnim vrtićima i obrtima dadilja na području Samobora te drugih gradova, kao i programe predškolskog odgoja za djecu s teškoćama u razvoju. Za tu je namjenu u proračunu za 2024. osigurano 1,2 milijuna eura. Mjesečni iznos subvencije za djecu polaznike privatnih vrtića iznosi 159 eura. Grad Samobor donio je Odluku o raspodjeli sredstava za fiskalnu održivost dječjih vrtića na području grada Samobora za pedagošku godinu 2023./2024. te je odobrena sredstva ravnomjerno rasporedio po svakom djetetu upisanom u dječji vrtić na području grada, neovisno o tome je li upisano u dječji vrtić kojemu je osnivač Grad, pravna/fizička osoba ili vjerska zajednica, čime je povećana subvencija u iznosu od 21 euro po djetetu.

Uskoro i škola
Grad Samobor intenzivno radi na proširenju osnovnoškolskih kapaciteta jer se konstantno povećava broj stanovnika, a time i potreba za upisom djece u osnovne škole. Nakon što je početkom ove školske godine svoja vrata učenicima prvih razreda Osnovne škole Bogumila Tonija otvorio trenutačno najmoderniji odgojno-obrazovni objekt na području Samobora, onaj u Langovoj ulici, Grad Samobor sada kreće u izgradnju nove osnovne škole i sportske dvorane. Škola i sportska dvorana planirane su na području nekadašnje vojarne i to tako da će se rekonstruirati i dograditi postojeći objekt br. 5. Grad je pripremio kompletnu dokumentaciju i ishodio građevinsku dozvolu, a iz fondova EU ostvareno je čak 9,8 milijuna eura. 

JEDNA od zgrada koje će se obnavljati je i Sokolana u kojoj su zabilježene prve sportske aktivnosti u Bjelovaru Potpuna obnova Sokolane i zgrade na Trgu hrvatskih branitelja 15 Još 18 milijuna eura za obnovu povijesnih bjelovarskih zgrada PRVI STANARI počeli su se useljavati u svoje nove prostore Dom hrvatskih branitelja Vinkovci U tijeku završni radovi, uselili se prvi stanari ŠKOLE bez djece su samo prazni objekti, a bez znanja koje dobivate ni gospodarstvo nema dobru budućnost, istaknuo je župan Od ukupno 45 stipendija za učenike 20 ih je dodijeljeno prema kriteriju izvrsnosti Zagrebačka županija ima 75 novih stipendista – 45 učenika i 30 studenata