Izbornik
Naslovnica Gradovi
Potpuna obnova Sokolane i zgrade na Trgu hrvatskih branitelja 15

Još 18 milijuna eura za obnovu povijesnih bjelovarskih zgrada

JEDNA od zgrada koje će se obnavljati je i Sokolana u kojoj su zabilježene prve sportske aktivnosti u Bjelovaru
Foto: Bjelovar

Sokolana, stari zatvor, zgrada budućeg Studentskog doma te zgrada na adresi Trg hrvatskih branitelja 15, nakon konstrukcijske idu u potpunu obnovu.

Omogućeno je to financiranjem putem Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, u sklopu kojega je, na svečanosti u Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici, premijer Andrej Plenković s ministricom kulture i medija Ninom Obuljen Koržinek gradonačelniku Dariju Hrebaku uručio ugovore u vrijednosti od oko 18 milijuna eura.

Podsjetimo, već prije dobiveno je deset milijuna eura za zgradu Bjelovarčanima poznatu kao zgrada Vodotehne, tako da je za obnovu povijesnih bjelovarskih zgrada dobiveno ukupno 28 milijuna eura.

– Tako je, ovih dana odobreno nam je 28 milijuna eura za cjelovitu obnovu povijesnih bjelovarskih zgrada, naše kulturne baštine. Jedna od njih je Sokolana, mjesto u kojem su kroz Društvo Sokol zabilježene prve sportske aktivnosti u Bjelovaru i koja za sve Bjelovarčane ima ogromnu povijesnu važnost. Ona je simbol sportskog duha Grad Bjelovar. Vrijednost radova koji počinju na proljeće je 5,8 milijuna eura, a Sokolanu smo odlučili ponovno pretvoriti u gimnastičku dvoranu koju će koristiti Gimnastički klub Bjelovar i AK Bjelovar. Još jedna zgrada će u obnovu, a riječ je o bjelovarskoj ljepotici, povijesnoj zgradi na Trgu hrvatskih branitelja 15, na samom ulazu u centar. U njoj će ubuduće biti Tehnološki park Bjelovar i Centar za cjeloživotno učenje i kulturu Bjelovar. Vrijednost tog projekta je 4,04 milijuna eura – najavio je gradonačelnik Hrebak.

U SKLOPU sinagoge trebala bi se urediti i reprezentativna koncertna dvorana koja će služiti za nastupe glazbenika, ali i polaznika koprivničke Umjetničke škole U sklopu sinagoge trebala bi se urediti i koncertna dvorana Jedina sinagoga koja je preživjela Drugi svjetski rat uskoro će zasjati punim sjajem NA SKUPU organiziranom u prigodi obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti istaknuto je da su e-cigarete samo manje zlo od cigareta Izazovi ovisnosti o nikotinu i e-cigarete Od bolesti povezanih s pušenjem godišnje umire u Hrvatskoj oko 9000 osoba VATROGASNA ZAJEDNICA Osječko-baranjske županije dodijelila je priznanja i odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama Vatrogasna zajednica Osječko-baranjske županije slavi 30. rođendan Osječko-baranjska županija izdvaja dodatna sredstva za vatrogasce