Izbornik
Naslovnica Županije
Izazovi ovisnosti o nikotinu i e-cigarete

Od bolesti povezanih s pušenjem godišnje umire u Hrvatskoj oko 9000 osoba

NA SKUPU organiziranom u prigodi obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti istaknuto je da su e-cigarete samo manje zlo od cigareta
Foto: Zagrebačka županija

Ovisnost o duhanu jedna je od najvećih javnozdravstvenih prijetnji s kojima je čovječanstvo ikada bilo suočeno. Procjenjuje se da u Hrvatskoj od bolesti povezanih s pušenjem godišnje umire oko 9000 osoba, što je svaka peta smrt. Podaci su to izneseni na stručnom skupu "Izazovi ovisnosti o nikotinu i e-cigarete" koji su Županija i Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije organizirali u prigodi obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti.

Specijalistica epidemiologije Dijana Mayer iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo rekla je da je pušenje rizičan čimbenik za 33 karcinoma. Poznato je, nastavila je, pedesetak bolesti povezanih s korištenjem duhana. Također, upozorila je da zadnjih desetak godina raste korištenje e-cigareta i grijanih duhanskih proizvoda.

– E-cigareta nije obična vodena para. Ona u sebi sadrži nikotin i druge štetne tvari. Postoje dokazi koji govore da e-cigarete mogu utjecati na kvalitetu zraka u zatvorenom prostoru, a osobe koje borave u tom prostoru udišu aerosole koji sadrže nikotin – rekla je Mayer dodavši da su e-cigarete samo manje zlo od cigareta. Govoreći o grijanim duhanskim proizvodima rekla je da oni nemaju katrana, ali imaju "sve drugo smeće" kao i cigarete. O nikotinskim vrećicama, kako je tijekom skupa rečeno, najnovijoj pošasti koju je pokrenula duhanska industrija, govorio je Martin Ćuk, specijalist pedijatrijske nefrologije iz Klinike za dječje bolesti Zagreb. Rekao je da su nikotinske vrećice na tržište došle "ispod žita".

PROJEKTIMA koji će se provoditi povećat će se kapacitet vinkovačkih vrtića za 270 mjesta Kapacitet u vrtićima veći za 270 mjesta Vinkovci će i u 2024. godini biti veliko gradilište PREDSJEDNIK Vlade Andrej Plenković rekao je da je procjena da ovakve projekte gradnje stanova treba nastaviti te je u planu izgradnja još 36 zgrada, od čega 20 u Sisku, a sve te zgrade bit će financirane iz državnog proračuna Vidljivi i opipljivi rezultati procesa obnove U Petrinji uručeni ugovori o najmu stanova u novim zgradama KOMPLETAN MAKEOVER Nakon konstrukcijske, krenut će i cjelovita obnova Novo ruho kulturnog dobra Zahuktali se radovi na obnovi vrijedne Ville Alnoch