Izbornik
Naslovnica Županije
Vidljivi i opipljivi rezultati procesa obnove

U Petrinji uručeni ugovori o najmu stanova u novim zgradama

PREDSJEDNIK Vlade Andrej Plenković rekao je da je procjena da ovakve projekte gradnje stanova treba nastaviti te je u planu izgradnja još 36 zgrada, od čega 20 u Sisku, a sve te zgrade bit će financirane iz državnog proračuna
1/5
Foto: Edina Zuko/PIXSELL
Useljenje prvih obitelji koje su prije potresa koristile državne nekretnine te obitelji koje čekaju obnovu svojih domova predviđeno je već početkom siječnja

Ispred višestambenih zgrada u Turkulinovoj ulici u Petrinji, uz potpredsjednike Vlade, župana Ivana Celjaka i ministre, uručeni su ugovori o najmu obiteljima koje su prije potresa koristile državne nekretnine te obiteljima koje čekaju obnovu svojih domova. Riječ je o 128 stambenih jedinica u osam zgrada koje je izgradila država iz Operativnog programa konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. Useljenje prvih obitelji predviđeno je već početkom siječnja.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković zahvalio je svima koji su se angažirali u sanaciji štete od potresa te izjavio kako je proces obnove strukturiran zakonski, financijski i operativno.

Opipljivi rezultati
– Tri godine nakon potresa obnova ima svoju dinamiku koja dolazi u fazu gdje su itekako vidljivi i opipljivi rezultati procesa obnove. Koncept visokih protupotresnih, suvremenih standarda konstrukcijskih obnova jest nešto sporiji i skuplji, ali je dugoročno sigurniji i isplativiji – izjavio je Plenković. Dodao je kako je Vlada, razmatrajući dinamiku obnove, procijenila da ovakve projekte gradnje stanova treba nastaviti te je u planu izgradnja još 36 zgrada, od čega 20 u Sisku, a sve te zgrade bit će financirane sredstvima državnog proračuna.

Foto: Edina Zuko/PIXSELL

Potpredsjednik Vlade i ministar Branko Bačić izjavio je da je u obnovi napravljeno puno posla, ali da još puno toga treba napraviti. Gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes rekla je kako su uz podršku predsjednika Vlade obnovljene ceste, domovi i zgrade javne namjene.

– Mnogi od vas u ovim zgradama i stanovima pronaći ćete novi dom. Želim zahvaliti svima koji su od prvog dana uključeni u sanaciju od posljedica potresa i svim ljudima dobra srca koji su u ove protekle tri godine bili dan i noć uz Sisačko-moslavačku županiju i uz grad Petrinju – izjavio je župan Celjak.

Obilazak grada
Predsjednik Vlade obišao je zgradu Općinskog suda u Petrinji, zgradu Hrvatskog doma na kojoj traju radovi cjelovite obnove te gradilište zgrade Gradske munjare u kojoj će se nakon obnove nalaziti multimedijalni centar. Obišao je i jednu od dvije lokacije županijskog naselja Petrinia u kojem će biti smještene obitelji čiji su domovi stradali u potresu, a nakon što se njihovi domovi obnove, županijsko naselje koristit će umirovljenici i osobe starije životne dobi.

– Sisačko-moslavačka županija, u suradnji s Vladom RH, na području grada Petrinje obnovila je šest i izgradila dvije škole, što je rezultiralo povećanjem broja upisanih učenika u prve razrede osnovnih škola. Vratili smo Učiteljski fakultet na području grada Petrinje te pružili potpore studentima koji ima prebivalište na području naše županije, što je rezultiralo povećanjem broja upisanih studenata za 30%. U posljednje tri godine vrlo snažno se radi na obnovi obiteljskih kuća, višestambenih zgrada i na obnovi objekata javne namjene – izjavio je župan.

Predsjednik Vlade RH obišao je i Edukacijsko-prezentacijski centar Natura, projekt Sisačko-moslavačke županije koji je pobijedio u natječaju "Izbor za najbolji EU projekt 2023.", a obilazak Petrinje završio je kratkim posjetom obitelji Krznarević koja je nedavno uselila u izgrađenu zamjensku kuću. 

GRAD JASTREBARSKO ovim projektom nastavlja politiku održivog i zelenog razvoja Politika održivog i zelenog razvoja Novi sustav javne rasvjete financiran energetskim uštedama Čestitke nagrađenima uputio je župan Matija Posavec, istaknuvši da Međimurje ima velik broj pojedinaca koji su svojom skromnošću, požrtvovnošću i predanošću primjer svima Najvolonteri u 2023. godini Lauri Novak dodijeljena nagrada Najveće srce Međimurja IZLOŽBA je otvorena u Osnovnoj školi Đuro Ester Do kraja siječnja u koprivničkoj Osnovnoj školi Đure Estera jedinstvena izložba Detalji iz života Anne Frank i njezine obitelji