Izbornik
Naslovnica Gradovi
Do kraja siječnja u koprivničkoj Osnovnoj školi Đure Estera jedinstvena izložba

Detalji iz života Anne Frank i njezine obitelji

IZLOŽBA je otvorena u Osnovnoj školi Đuro Ester
Foto: Grad Koprivnica

Do kraja siječnja u koprivničkoj Osnovnoj školi Đure Estera otvorena je putujuća izložba "Anne Frank – povijest za sadašnjost" koja na oko 30 izložbenih panela donosi brojne detalje iz života židovske djevojčice i njezine obitelji s kraja II. svjetskog rata.

Izložba također sadrži šest panela koji se bave lokalnom poviješću, a ostvarena je u sklopu projekta Povijest za svijest. Organizatori su Hrvatska edukacijska i razvojna mreža za evoluciju sporazumijevanja (HERMES) i Kuća Anne Frank iz Amsterdama. Posjetitelje kroz izložbu vode posebno educirani učenici Osnovne škole "Đuro Ester", volonteri na izložbi.

Sredinom prosinca ukupno 17 učenika 7. i 8. razreda prošlo je edukaciju za vodiče u organizaciji udruge HERMES. Učenici su sudjelovali u nizu aktivnosti tijekom kojih su educirani o životu Anne Frank u vrijeme Holokausta u Europi, ali i o usponu nacizma u Europi, diskriminaciji i povredi ljudskih prava koji će kasnije voditi do jednog od najvećih genocida 20. stoljeća.

Naglasak je podjednako stavljen na stradanje židovskog naroda te na razvijanje osjetljivosti prema svim suvremenim oblicima antisemitizma, ksenofobije, netolerancije i mržnje.

Nakon svečanog otvorenja za javnost, izložba će, dakle, u školi ostati sve do kraja siječnja ove godine. U koprivničkoj školi nadaju se i vjeruju da će posjetitelji imati izvanredna vodstva kroz panele i samu izložbu.

Za dodatne informacije i prijavu organiziranih posjeta (škole ili grupe građana) zainteresirani se mogu obratiti školskim koordinatoricama projekta putem e-maila ili telefona. Organizirani posjeti mogući su radnim danom od 8 do 14 sati uz obaveznu prethodnu najavu.

Svečanom otvorenju prisustvovali su predstavnici Grada, članice Židovske općine Koprivnica, članovi Udruge antifašista Koprivnice. Učenici su izvodili židovske tradicionalne pjesme te recitirali poeziju, a pročitano je i nekoliko odabranih ulomka iz Dnevnika Anne Frank.

OSIM TITULE šampiona hrvatskog turizma, Dubrovnik se okitio i nizom iznimno prestižnih međunarodnih priznanja Kvalitetu turizma prepoznala svjetska i domaća turistička struka Franković: Dubrovnik je zasluženo šampion hrvatskog turizma! NA NATJEČAJU mogu sudjelovati redovni studenti s područja Brodsko-posavske županije koji studiraju na jednom od visokih učilišta u Hrvatskoj Pomoć i poticaj mladima da ostanu u Slavoniji Županija će dodijeliti 60 stipendija darovitim i deficitarnim studentima ZA VATROGASCE je nabavljena i vrijedna oprema iz Fonda solidarnosti EU u vrijednosti 3,3 milijuna eura Na javni poziv Sisačko-moslavačke županije stigla 41 prijava štete Vlada osigurala dodatnih 7 milijuna eura za obnovu vatrogasnih objekata