Izbornik
Naslovnica Županije
Na javni poziv Sisačko-moslavačke županije stigla 41 prijava štete

Vlada osigurala dodatnih 7 milijuna eura za obnovu vatrogasnih objekata

ZA VATROGASCE je nabavljena i vrijedna oprema iz Fonda solidarnosti EU u vrijednosti 3,3 milijuna eura
Foto: SMŽ

Sisačko-moslavačkoj županiji iz državnog su proračuna odobrena dodatna sredstva u iznosu 7 milijuna eura za obnovu objekata javnih vatrogasnih postrojbi i dobrovoljnih vatrogasnih društava na potresom pogođenom području. Na inicijativu župana Ivana Celjaka Vlada je prije godinu dana odobrila Sisačko-moslavačkoj županiji 5,3 milijuna eura za obnovu vatrogasnih objekata, što je najveći jednokratni iznos dodijeljen za vatrogastvo županije. Troškovi obnove takvih objekata nisu bili prihvatljivi za financiranje iz Fonda solidarnosti EU, zbog čega je posebno značajna ovakva financijska potpora države.

– Pomoć države dokaz je odlične suradnje Sisačko-moslavačke županije i Vlade RH čiji cilj nije samo obnova nego i revitalizacija našeg područja. Ova sredstva su izravno ulaganje u vatrogastvo naše županije, ali i pomoć jedinicama lokalne samouprave jer objekti koje koriste vatrogasci u vlasništvu su gradova i općina, a znamo da oni nemaju dovoljno financijskih sredstava za obnovu tih objekata. Ujedno, ovo je prilika da nakon 30 godina obnovimo vatrogasne domove na našem području – izjavio je župan Ivan Celjak. Sisačko-moslavačka županija objavila je u prosincu prošle godine javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava za obnovu objekata javnih vatrogasnih postrojbi i dobrovoljnih vatrogasnih društava na potresom pogođenom području, nakon čega je zaprimljena 41 prijava štete procijenjene vrijednosti oko 12,5 milijuna eura. Budući da je vrijednost procijenjene štete bila puno veća od prvog iznosa koji je Vlada RH odobrila prošle godine, inicijativom župana Celjaka na prošlotjednoj sjednici Vlade osigurana su dodatna sredstva.

– To znači da ćemo obnoviti sve objekte koje koriste vatrogasci, a koji su stradali u potresu – dodao je župan Celjak.

Sisačko-moslavačka županija udvostručila je iz županijskog proračuna sredstva za vatrogastvo, a nabavljena je i vrijedna oprema iz Fonda solidarnosti EU u vrijednosti 3,3 milijuna eura.

– Udvostručili smo u proračunu za 2023. i 2024. godinu sredstva za Vatrogasnu zajednicu SMŽ-a. Prije nego što smo preuzeli dužnost u Županiji 2021. godine ta su sredstva iznosila oko 100 tisuća eura, a za 2024. godinu smo osigurali više od 200 tisuća eura – zaključio je župan Celjak.

U SKLOPU projekta planira se i izgradnja podzemne garaže s oko 150 parkirališnih mjesta, a novac je osiguran. Građevinska dozvola u idućih nekoliko mjeseci Zeleni centar Bjelovar za proizvode i usluge malih i srednjih poduzeća PRVI STANARI počeli su se useljavati u svoje nove prostore Dom hrvatskih branitelja Vinkovci U tijeku završni radovi, uselili se prvi stanari PRORAČUN Međimurske županije usvojen je s 29 glasova za i tri suzdržana Najvažniji financijski dokument težak 91,8 milijuna eura Povećano 80% proračunskih stavki za razvojni zamah