Izbornik
Naslovnica Županije
Pomoć i poticaj mladima da ostanu u Slavoniji

Županija će dodijeliti 60 stipendija darovitim i deficitarnim studentima

NA NATJEČAJU mogu sudjelovati redovni studenti s područja Brodsko-posavske županije koji studiraju na jednom od visokih učilišta u Hrvatskoj
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Brodsko-posavska županija raspisala je javni natječaj za dodjelu stipendija redovnim studentima za akademsku 2023./24. godinu. Ove godine bit će dodijeljeno 60 stipendija studentima koji se školuju za deficitarna zanimanja te za darovite studente. Pravo sudjelovanja na natječaju imaju redovni studenti stručnog ili sveučilišnog, preddiplomskog, diplomskog ili integriranog studija s područja Brodsko-posavske županije koji studiraju na jednom od visokih učilišta u Hrvatskoj.

Studenti prve godine studija koji se prijavljuju po osnovi deficitarnosti moraju imati najmanju prosječnu ocjenu zadnja dva razreda srednje škole 4,00, a studenti viših godina studija najmanju prosječnu ocjenu iz prethodne godine studija 3,50. Studenti koji se prijavljuju po osnovi darovitosti moraju iz srednje škole donijeti prosjek ocjena 4,90, a studenti viših godina studija 4,00 iz prethodne godine.

– Vjerujem da će stipendija pomoći studentima tijekom njihova školovanja. To je samo jedna mala pomoć i poticaj da mladi ljudi ostanu stalno živjeti u našoj županiji, uz nadu da će ovdje pronaći svoju sreću i zasnovati obitelj – istaknuo je župan Danijel Marušić tijekom jednog od prethodnih potpisivanja stipendijskih ugovora sa studentima.

Kriteriji za dodjelu stipendija su opći uspjeh, deficitarnost zanimanja, materijalni status i sudjelovanje roditelja/staratelja u Domovinskom ratu, a po osnovi darovitosti i prosjek ocjena među 10% najboljih studenata te natjecanja, nagrade i priznanja.

Za studente koji žive u mjestu studiranja stipendija iznosi 105 eura, a za studente koji studiraju izvan mjesta prebivališta 150 eura. Natječaj je objavljen 29. prosinca 2023., a rok za podnošenje prijava je 15 dana od dana objave.

TREĆI NOVI VRTIĆ imat će kapacitet za sedam odgojnih skupina, ukupno 140 djece, a izgradnja je planirana početkom 2024. Gradske i privatne vrtiće te obrte dadilja u Samoboru polazi 1735 djece S milijun eura EU sufinancira gradnju novog vrtića u Perivoju U SKLOPU projekta planira se i izgradnja podzemne garaže s oko 150 parkirališnih mjesta, a novac je osiguran. Građevinska dozvola u idućih nekoliko mjeseci Zeleni centar Bjelovar za proizvode i usluge malih i srednjih poduzeća PRVI STANARI počeli su se useljavati u svoje nove prostore Dom hrvatskih branitelja Vinkovci U tijeku završni radovi, uselili se prvi stanari