Izbornik
Naslovnica Gradovi
Kapacitet u vrtićima veći za 270 mjesta

Vinkovci će i u 2024. godini biti veliko gradilište

PROJEKTIMA koji će se provoditi povećat će se kapacitet vinkovačkih vrtića za 270 mjesta
1/2
Foto: Vinkovci
Od kapitalnih projekata u idućoj godini očekuje se početak izgradnje novog vrtića na Vašarištu te dogradnje vrtića Naša radost i Stribor, dok će dovršetak izgradnje novog objekta Mali princ pričekati 2025. godinu

Prema najavama iz vinkovačkih gradskih upravnih odjela za društvene djelatnosti i turizam tijekom sljedećih godina Vinkovci će biti veliko gradilište s obzirom na to da počinje izgradnja vrtića, škola, trgova, a u planu su i tri značajna turistička projekta. Pročelnica Upravnog odjela društvenih djelatnosti Andrea Vinković kazala je da će ovaj gradski odjel u 2024. raspolagati s 24 milijuna eura te da on obuhvaća financijske planove Dječjeg vrtića Vinkovci, sedam gradskih osnovnih škola i srednje glazbene škole Josipa Runjanina, Zajednice športskih udruga Grada Vinkovaca, odnosno sportskih klubova i društava te u konačnici i sredstva potrebna za realizaciju projekata.

Velika ulaganja
Vinković je rekla da od kapitalnih projekata u idućoj godini se očekuje početak izgradnje novog vrtića na Vašarištu te dogradnje vrtića Naša radost i Stribor, s tim da bi dogradnja ovih dvaju vrtića mogla čak biti okončana do kraja godine, dok će dovršetak izgradnje novog objekta Mali princ pričekati 2025. godinu.

– Najvažnije u svemu je što ćemo ovim projektima povećati kapacitet u našim vrtićima za 270 mjesta. Raspisan je napokon i dugo očekivani natječaj za izgradnju i dogradnju osnovnih škola te ubrzano radimo na finaliziranju i usklađivanju s novim normativima projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju novih i dogradnju postojećih osnovnih škola s ciljem ostvarivanja uvjeta cjelodnevne nastave – rekla je Vinković

Dodala je kako se u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja planira i dogradnja osnovnih škola Vladimira Nazora i Ivana Mažuranića te izgradnja Osnovne škole Bartola Kašića. Uskoro će započeti i izrada projektno-tehničke dokumentacije nove Osnovne škole Ivana Gorana Kovačića s dvoranom u Radićevu bloku, što znači da bi Osnovna škola Josipa Kozarca dobila na raspolaganje proširene kapacitete spajanjem dviju zgrada. Najavljuje i nastavak dobro poznatih programa potpora roditeljima, učenicima osnovnih i srednjih škola i studentima, a očekuje se i dodatni rast cenzusa i iznosa božićnica i uskrsnica za umirovljenike.

Kultura i turizam
Kada su u pitanju kultura i turizam, Vinkovci su proteklih godina postali prepoznatljivi po brojnim manifestacijama koje iz godine u godinu privlače sve veći broj posjetitelja iz svih krajeva Hrvatske i inozemstva. Zamjenica pročelnice Upravnog odjela za kulturu i turizam Danijela Rimac najavljuje ulaganja u nove projekte, ali i nastavak provođenja već započetih projekata.

– Značajnija izdvajanja planirana su kada je u pitanju Gradski muzej Vinkovci, odnosno provedba projekta obnove Galerije likovnih umjetnosti Slavko Kopač te za postavljanje solarnih panela na novu zgradu Gradske knjižnice i čitaonice. Krajem 2022. godine najavili smo da u 2023. godini završavamo knjižnicu i krećemo s obnovom kazališta. Sada, na kraju 2023. godine, s ponosom možemo reći da smo završili knjižnicu te da su pri kraju radovi na energetskoj obnovi zgrade kazališta. U 2024. pak počinje provedba dva dodatna velika projekta, odnosno obnova galerije te rekonstrukcija Trga Vinkovačkih jeseni – rekla je Rimac.

Kada je riječ o turističkom sektoru, u gradskoj upravi pripremili su i prijavili, u suradnji s Agencijom VIA, nekoliko projekata prekogranične suradnje.

PREDSJEDNIK Vlade Andrej Plenković rekao je da je procjena da ovakve projekte gradnje stanova treba nastaviti te je u planu izgradnja još 36 zgrada, od čega 20 u Sisku, a sve te zgrade bit će financirane iz državnog proračuna Vidljivi i opipljivi rezultati procesa obnove U Petrinji uručeni ugovori o najmu stanova u novim zgradama NAKON utvrđivanja štete Brodsko-posavska županija dobila je dodatnih 1,6 milijuna eura za sanaciju Pokriće za do 60 posto prijavljenih šteta Gradovima i općinama za sanaciju šteta od nevremena 4,827.584 eura GRAD JASTREBARSKO ovim projektom nastavlja politiku održivog i zelenog razvoja Politika održivog i zelenog razvoja Novi sustav javne rasvjete financiran energetskim uštedama