Izbornik
Naslovnica Županije
Pokriće za do 60 posto prijavljenih šteta

Gradovima i općinama za sanaciju šteta od nevremena 4,827.584 eura

NAKON utvrđivanja štete Brodsko-posavska županija dobila je dodatnih 1,6 milijuna eura za sanaciju
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
Župan Marušić donio je odluku o dodjeli sredstava pomoći za hitnu sanaciju štete nastale zbog nevremena 19. srpnja 2023. na stambenim objektima

Na posljednjem prošlogodišnjem zasjedanju Županijske skupštine od 11. prosinca jedno od vijećničkih pitanja odnosilo se i na temu sanacije šteta od jakog olujnog nevremena koje je 19. i 21. srpnja 2023. poharalo Brodsko-posavsku županiju. Vijećnika Danijela Odobašića (DMNL) zanimalo je kada će općinama biti proslijeđen novac iz državnog proračuna za naknadu štete na stambenim i višestambenim objektima. Župan Danijel Marušić tada je odgovorio kako će novac biti isplaćen te kako se u razgovoru s resornim ministrom usuglasio kako treba još malo pričekati donošenje zajedničke odluke Vlade za sve pogođene županije.

Isplata u što kraćem roku
Marušić je istaknuo da Županija ima sve potrebne podatke i da će novac odmah po uplati biti prebačen na gradove i općine.

– Na račun smo dobili prvu tranšu po staroj odluci o dodjeli odštete, a čekamo da na račun stigne još 1,6 milijuna eura i onda ćemo sve zajedno isplaćivati gradovima i općinama po odluci o podmirivanju 60 posto nastale štete. Očekujem da će to biti do kraja prosinca – rekao je tada Marušić.

I doista, 29. prosinca prošle godine župan je donio odluku o dodjeli sredstava pomoći za hitnu sanaciju štete nastale zbog nevremena na stambenim objektima nužnim za život.

Gradovima i općinama bit će isplaćeno ukupno 4,827.584 eura odštete, od čega najviše gradu Slavonskom Brodu (1,027.043 eura). Općina Garčin dobit će 767.800 eura, općina Gundinci 565.948, općina Donji Andrijevci 296.386, općina Bukovlje 238.050, općina Sikirevci 231.563, općina Oprisavci 201.220, općina Slavonski Šamac 187.036, općina Podcrkavlje 179.428 eura itd.

Nadležnim tijelima jedinica lokalne samouprave naloženo je donošenje odluka o raspodjeli sredstava pomoći za pokriće do 60 posto prijavljenih šteta na obiteljskim i višestambenim objektima u što kraćem roku, a najduže u roku od godine dana od dana primitka sredstava.

Povećan planirani iznos
Kada je olujno nevrijeme poharalo tri slavonske županije, predsjednik Vlade Andrej Plenković tražio je da se pomoć što brže dodijeli onima koji su pretrpjeli štetu. Vlada je tada osigurala novac, ali u to vrijeme nije se moglo znati koliko će novca biti osigurano i koliko će biti potrebno u odnosu na oštećenike, tako da je Brodsko-posavskoj županiji odobreno 3,227.584 eura. Međutim, nakon izlaska komisije na teren utvrđeno je da je broj oštećenika takav da bi se u Brodsko-posavskoj županiji s tim iznosom namirilo tek oko 40 posto šteta, a u nekim drugim županijama do 60 posto.

Na intervenciju županijskih čelnika, Vlada je brzo reagirala te su osigurana dodatna sredstva za županije koje su dobile manji postotak. Tako je Brodsko-posavska županija dobila dodatnih 1,6 milijuna eura, odnosno ukupno 4,827.584 eura.

Čestitke nagrađenima uputio je župan Matija Posavec, istaknuvši da Međimurje ima velik broj pojedinaca koji su svojom skromnošću, požrtvovnošću i predanošću primjer svima Najvolonteri u 2023. godini Lauri Novak dodijeljena nagrada Najveće srce Međimurja IZLOŽBA je otvorena u Osnovnoj školi Đuro Ester Do kraja siječnja u koprivničkoj Osnovnoj školi Đure Estera jedinstvena izložba Detalji iz života Anne Frank i njezine obitelji NA POČETKU MANDATA zacrtali smo cilj da svako naselje mora imati asfaltiranu cestu jer to nije luksuz, već normalna potreba. I taj projekt privodimo kraju, ističe župan Igor Andrović Djeca u županiji idu u nove vrtiće, pohađaju nove i obnovljene škole Nikad više zaposlenih, a novi zamah donosi brza cesta do Zagreba