Izbornik
Naslovnica Gradovi Dubrovnik
Dubrovniku odobreno 10 milijuna eura za dogradnju Osnovne škole Mokošica

Nakon dogradnje OŠ Mokošica sve gradske škole radit će u jednoj smjeni

storyeditor/2024-02-22/OS_Mokosica_vizualizacija.jpg
Foto: Grad Dubrovnik CILJ JE povećanje kapaciteta škole, a planira se dogradnja potpuno nove zgrade na mjestu vanjskog igrališta

Gradu Dubrovniku odobren je 100-postotni iznos troškova, 10,093.680 eura bespovratnih sredstava za projekt "Rekonstrukcije, dogradnje i opremanja Osnovne škole Mokošica". Njegovom realizacijom ostvarit će se preduvjeti za organizaciju jednosmjenske nastave u svim školama na području Dubrovnika.

U tijeku je ishođenje građevinske dozvole, nakon čega slijedi javni natječaj za odabir izvođača. Istodobno, gradi se cesta Tamarić, koja će omogućiti izvođenje radova, a poslije i lakšu komunikaciju do škole.

S ciljem povećanja kapaciteta škole planira se dogradnja potpuno nove zgrade na mjestu vanjskog igrališta, istočno od glavne školske zgrade i dvorane.

Time bi OŠ Mokošica trebala prijeći u jednosmjenski rad, s obzirom na to da će se osigurati kapaciteti za 18 novih učionica s pratećim kabinetima, polivalentnim prostorom, sanitarnim, tehničkim i gospodarskim prostorima, uredima za administraciju, zbornicom, knjižnicom i vanjskim igralištem na krovu, sve dimenzionirano prema Normativima dimenzioniranja prostora osnovnih škola u RH. Također, sagradit će se topla veza između planirane dogradnje i postojeće škole.

Prema projekcijama Ministarstva znanosti i obrazovanja, u školskoj godini 2026./2027. predviđen je upis 952 učenika u OŠ Mokošica. Projekt je za sredstva prijavljen na Otvoreni poziv Izgradnja, rekonstrukcija i opremanje osnovnih škola za potrebe jednosmjenskog rada i cjelodnevne škole Ministarstva znanosti i obrazovanja.

U šest godina mandata ove gradske uprave u sustav osnovnoškolskog obrazovanja uloženo je 20 milijuna eura. Otvorene su dvije nove škole, energetski su obnovljene tri škole, a provedena su značajna ulaganja u cijeli sustav. Osiguranje uvjeta za odvijanje nastave u jednoj smjeni primarni je strateški cilj ove gradske uprave. Prethodno je to omogućeno za učenike OŠ Marina Getaldića u povijesnoj jezgri, gdje je prošle godine otvorena nova školska zgrada, a tri godine prije i za učenike nove škole Montovjerna. 

 

storyeditor/2024-02-23/kisni_vrtovi_1.jpg Recipijenti koji omogućuju akumulaciju oborinskih voda Protiv simptoma "bolesne klime" borit će se i novim kišnim vrtovima storyeditor/2024-02-23/zrtve_1.jpg Događaj poznat kao Vrbsko-ruščičke žrtve Stradanje šestorice seljaka dokaz je teške povijesti hrvatskog naroda storyeditor/2024-02-26/sveta_nedelja.jpg Igra i zabava Svetonedeljski fašnik razveselio najmlađe ljubitelje maškara