Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
Recipijenti koji omogućuju akumulaciju oborinskih voda

Protiv simptoma "bolesne klime" borit će se i novim kišnim vrtovima

storyeditor/2024-02-23/kisni_vrtovi_1.jpg
1/2
Foto: Komunalac Osim svoje hidrotehničke funkcije, kišni vrtovi također doprinose ambijentalnoj vrijednosti i atraktivnosti otvorenih prostora grada, ali i njihovoj ekološkoj funkciji
Zasad se zna kako će kišni vrtovi niknuti pokraj pročistača otpadnih voda u Herešinu te na novoj Gradskoj tržnici kojoj predstoji rekonstrukcija i gradnja u sklopu europskog projekta SpongeCity

Koprivničke vode uključile su se u europski projekt SpongeCity kojim se gradovi bore protiv klimatskih promjena i ozelenjuju javne površine.

Praktična ispitivanja

U toj koprivničkoj tvrtki kažu kako je EU projekt akronima SpongeCity počeo s provođenjem zajedno s još 12 partnera iz zemalja podunavske regije.

"Projekt tematski pripada ekološkom području zelenije i niskougljične podunavske regije s ciljem prilagodbe klimatskim promjenama koje ponajprije karakteriziraju klimatski ekstremi. To su produljena vruća i bezoborinska razdoblja i izrazito intenzivne oborine u kratkom razdoblju. Simptomi su to 'bolesne klime' koji se izrazito nepovoljno ispoljavaju u urbanom području, a projektom SpongeCity upravo se žele naći i ponuditi rješenja koja će ublažiti recentne prijetnje", ističu u Kc vodama.

Osim svoje hidrotehničke funkcije, kišni vrtovi također doprinose ambijentalnoj vrijednosti i atraktivnosti otvorenih prostora grada, ali i njihovoj ekološkoj funkciji
Foto: Komunalac Osim svoje hidrotehničke funkcije, kišni vrtovi također doprinose ambijentalnoj vrijednosti i atraktivnosti otvorenih prostora grada, ali i njihovoj ekološkoj funkciji

Nakon duljeg pripremnog razdoblja i službenog odobrenja nadležnog EU tijela, projekt je službeno započeo u siječnju ove godine i trajat će 30 mjeseci. EU sufinanciranje iznosi 80 posto proračuna ukupne vrijednosti oko dva milijuna eura. Od toga, udio Koprivničkih voda iznosi oko 151.000 eura. Prvi sastanak 13 projektnih partnera, kao i predstavnika pridruženih strateških partnera, održan je ovih dana u Pečuhu u Mađarskoj i Koprivnici. Prvog dana sastanka, nakon uvodnih predavanja o aspektima EU međuregionalnih programa, održana su predavanja i provedene rasprave o konkretnim aktivnostima, zadaćama i rokovima prema projektnom planu.

Proveden je i obilazak praktikuma odjela za geoznanosti Fakulteta u Pečuhu i lokacije 'kišnog vrta' (rain garden), gdje će se obavljati praktična ispitivanja planirana u okviru projekta. Drugi dan sastanka održan je u Koprivnici u organizaciji Koprivničkih voda na pročistaču otpadnih voda u Herešinu.

Tamo će također biti sagrađen pokusni 'kišni vrt', a ukupno će u Koprivnici biti sagrađena četiri takva vrta kod različitih projektnih partnera, otkrivaju u Koprivničkim vodama. Radni posjet završio je obilaskom uređaja za pročišćavanje otpadnih voda i centralnog laboratorija. Daljnje projektne aktivnosti odvijat će se u skladu s terminskim planom, a odnose se na rasprave i dogovore, konkretne projektne aktivnosti te široko uključivanje lokalnih zajednica, relevantnih institucija i zainteresirane javnosti.

Kiša u spremnicima

– Uz redovni posao obavljanja javnih usluga vodoopskrbe, odvodnje i pročišćavanja, kroz ovakve projekte Koprivničke vode daju dodatni doprinos općem boljitku zajednice – zaključuju u Kc vodama.

Kišni vrtovi su, zapravo, recipijenti koji omogućuju akumulaciju oborinskih voda i njihovu infiltraciju neposredno u tlo, čime se smanjuje pritisak na gradski kanalizacijski sustav. Osim toga, kišne vrtove moguće je izvesti tako da dio oborinskih voda pohranjuju u podzemnim spremnicima, i to radi naknadnog korištenja.

Osim svoje hidrotehničke funkcije, kišni vrtovi također doprinose ambijentalnoj vrijednosti i atraktivnosti otvorenih gradskih prostora, ali i njihovoj ekološkoj funkciji.

Osim kod pročistača otpadnih voda u Herešinu, još jedan kišni vrt niknut će i na prostoru Gradske tržnice u Koprivnici koja uskoro ide u temeljitu rekonstrukciju financiranu iz ITU mehanizma Europske unije.

storyeditor/2024-02-23/zrtve_1.jpg Događaj poznat kao Vrbsko-ruščičke žrtve Stradanje šestorice seljaka dokaz je teške povijesti hrvatskog naroda storyeditor/2024-02-26/sveta_nedelja.jpg Igra i zabava Svetonedeljski fašnik razveselio najmlađe ljubitelje maškara storyeditor/2024-02-23/zgb_a_fo.jpg Prošle godine u Zagrebačkoj županiji ostvareno je oko 14 posto više dolazaka Ruža Zagrebačke županije – nagrada za izvrsnost u turizmu