Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
Na mladima svijet ostaje

Nova vinkovačka dječja predsjednica je Ella Hasel iz OŠ Ivana Mažuranića

1/3
Foto: Branimir Bradarić
Treći je to saziv Dječjeg gradskog vijeća koje čini ukupno 17 vijećnica i vijećnika iz svih vinkovačkih osnovnih škola kao i Glazbene škole Josip Runjanin te Udruge osoba s invaliditetom Bubamara

Ella Hasel, učenica 7. razreda Osnovne škole Ivana Mažuranića iz Vinkovaca, izabrana je na konstituirajućoj sjednici za dječju gradonačelnicu i predsjednicu Dječjeg gradskog vijeća Vinkovaca. Njezin je zamjenik Marko Plavšić.

PREDDIPLOMSKI STRUČNI STUDIJ DRVNE TEHNOLOGIJE Senat Sveučilišta u Zagrebu dao suglasnost: Od iduće akademske godine stučni studij u Vinkovcima

Treći saziv

Treći je to saziv Dječjeg gradskog vijeća koje čini ukupno 17 vijećnica i vijećnika iz svih vinkovačkih osnovnih škola kao i Glazbene škole Josip Runjanin te Udruge osoba s invaliditetom Bubamara.

– Postoje problemi u sustavu koje mi djeca osjetimo. Mislim da nam se puno obećava, a malo daje, ali zajedničkim snagama to možemo promijeniti. Imam veliki žar i volju da pomažem u tome i potrebu za promjenom, koju mi djeca možemo ostvariti. U tome trebamo i pomoć učenika u našim školama. Želim znati ono što smeta, što nije dobro, što želite promijeniti ili primijeniti u radu. Ovdje sam čula kako djeca žele McDonalds, kino i slično, ali ja mislim da je najvažnije školstvo, a onda sve ostalo. Sve možemo zajedno i to neka bude slogan: Zajedno! – rekla je Hasel.

Članove Dječjeg gradskog vijeća pozdravio je i gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić koji je rekao kako je lijepa i dobra stvar imati Dječje gradsko vijeće kao i to da očekuje puno informacija o tome što bi djeca željela i kako bi željela da izgleda grad.

Vinkovci donijeli nove mjere za razvoj poduzetništva Grad će poduzetnicima subvencionirati kamate na kredite, troškove priključaka...

– Na njima svijet ostaje i važno je naći rješenja za ono što oni žele. Mi smo se u ovom mandatu puno koncentrirali na djecu, na pomoć u školovanju i poboljšavanje uvjeta u školama i vrtićima. Smatram da to uvijek treba biti prioritet. Drago mi je da danas mogu biti ovdje s njima i dati im potporu da se konstituiraju i naprave jedan pandan nama, jedno Gradsko vijeće čije odluke neće biti temeljene na nekoj stranačkoj stezi, nego na onome što stvarno treba djeci u ovom gradu – rekao je Bosančić.

Gradska pročelnica za društvene djelatnosti Andrea Vinković kazala je kako Grad Vinkovci raznim projektima i mjerama pomaže djeci. Podsjetila je i na to da Vinkovci od 2012. nose titulu Grad prijatelj djece te da je i u okviru te titule konstituiran treći saziv Dječjeg gradskog vijeća.

– Obuhvatili smo sve, počevši od tek rođenih preko osnovaca, srednjoškolaca do studenata. Pomažemo i raznim udrugama, kao i vrtićima i školama. Sve činimo kako bi najmlađima u Vinkovcima osigurali što bolju kvalitetu nastave i boravka u vrtićima te da i njihovim roditeljima sve to maksimalno olakšamo – rekla je Vinković.

ZAVRŠNA KONFERENCIJA PROJEKTA PODUZETNIČKI INKUBATOR VINKOVCI Na 2220 kvadrata prilika za početak 18 novih mladih poduzetnika

Podsjetila je na to da Vinkovci za svako novorođeno dijete daju po 2000 kuna. Za polazak u prvi razred osnovne škole i prvi razred srednje škole Vinkovci osiguravaju po 1000 kuna dok su za ostale učenike za nabavu udžbenika i ostale školske opreme osigurani vaučeri od po 500 kuna.

Ulaganje u djecu

Isplaćuju se i stipendije srednjoškolcima za deficitarna zanimanja, i to po 300 kuna mjesečno, kao i stipendije studentima koje iznose 700 kuna mjesečno. Osigurana su sredstva i za Centar izvrsnosti kroz koji se nagrađuju učenici za rezultate koje postignu na državnim i međunarodnim natjecanjima.

Grad osigurava i sredstva za pomoćnike u vrtićima za djecu s teškoćama u razvoju, a preko fondova su osigurana sredstva za pomoćnike u nastavi. U isto vrijeme radi se na poboljšanju uvjeta pa se poduzimaju energetske obnove vrtića i škola, obnove dvorana, dječjih igrališta…