Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
KOPRIVNICA

Nova zgrada knjižnice na prostoru gradske tržnice

Foto: Komunalac
Koprivnici i devet općina odobreno je 18 milijuna eura ulaganja u dodatno povećanje životnog standarda i gospodarskog napretka

Koprivnica je poslala prijavu s projektima za ITU mehanizam, u kojem joj je odobreno čak 18 milijuna eura bespovratnih sredstava. Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU objavilo je nedavno poziv za urbana područja za integrirana teritorijalna ulaganja (ITU mehanizam). Koprivnici i devet općina odobreno je 18 milijuna eura ulaganja u dodatno povećanje životnog standarda i gospodarskog napretka.

’Vesele nas novi projekti’

Grad planira putem ITU-a izgraditi i urediti cijeli kompleks tržnice u središtu Koprivnice, sagraditi novu knjižnicu te prijelaz preko magistrale do južnih prigradskih naselja.

Ovih je dana gradonačelnik Mišel Jakšić zbog toga izmijenio i plan javne nabave za ovu godinu. Dodana je stavka “Izrada natječajnog elaborata za potrebe provedbe arhitektonsko-urbanističkog natječaja za građenje i opremanje kompleksa tržnice i polivalentnog centra”. Elaborat je stajao 13.000 eura. Sudeći prema tom elaboratu, nova knjižnica (polivalentni centar) gradit će se na prostoru gradske tržnice i vjerojatno će najvećim dijelom biti financirana novcem iz ITU mehanizma.

Kako neslužbeno doznajemo, gradske su vlasti u pregovorima s Podravkom oko zgrade i pogona bivše tiskare pokraj gradske tržnice. Te su nekretnine u vlasništvu prehrambene kompanije. Što će točno biti s njima – ovog časa nije poznato.

– Koprivnici i devet susjednih općina omogućeno je 18 milijuna eura ulaganja u lokalnu zajednicu s ciljem povećanja životnog standarda i gospodarskog napretka. Naša mala zajednica snažna je zahvaljujući općinama i Gradu Koprivnici kao središtu urbane aglomeracije, pokretača razvoja ovog dijela Podravine. Vesele nas novi projekti – rekao je pri raspisivanju javnog poziva gradonačelnik Mišel Jakšić.

Podrška urbanim područjima planirana je u okviru Integriranog teritorijalnog programa 2021. – 2027., koji je odobren početkom prosinca lani, a u sklopu kojega je za održivi razvoj urbanih područja u Hrvatskoj osigurana alokacija od čak 681,27 milijuna eura.

– Putem ITU mehanizma želimo riješiti cijeli blok gradske tržnice, novu knjižnicu te pješački prijelaz ispod podravske magistrale i pruge prema prigradskim naseljima – otkrio je gradonačelnik nedavno na sjednici Gradskog vijeća Koprivnice.

Sad je poznato kako bi se nova zgrada knjižnice uklopila u prostor novouređene Gradske knjižnice u srcu Koprivnice. No još je nejasno kako će se riješiti problematičan prijelaz preko magistrale do južnih prigradskih naselja, prije svega Draganovca. Odnosno, hoće li se doista graditi pješačko-biciklistički pothodnik ispod pruge i državne ceste ili bi se cijeli problem mogao riješiti i rotorom na Podravskoj magistrali kod nadvožnjaka prema Radničkoj.

Gorući problem

O tome će, po svemu sudeći, zadnju riječ dati Hrvatske ceste i Hrvatske željeznice, u čijoj je mjerodavnosti rješavanje toga gorućeg problema i koje bi u konačnici preuzele dio financiranja. No zasad se računa kako bi se najveći dio novca osigurao putem ITU-a.

Prigodna svečanost u Domu mladih Proglašeni najbolji sportaši i sportski klubovi u Koprivnici KOPRIVNICA Teška mehanizacija danas stiže u devet koprivničkih ulica KOPRIVNICA Grad na javnoj dražbi prodao 12 gradilišta za čak 516.000 eura