Izbornik
Naslovnica Gradovi Zadar
odobreno 50 milijuna kuna nepovratnog novca

Nove dnevne bolnice doprinijet će manjoj listi čekanja i bržoj obradi pacijenata

Bolnica Zadar
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
Projektom vrijednim 49.999.865 kuna predviđena je priprema gradilišta za novu zgradu odjela za pulmologiju, onkologiju, infektologiju i dermatologiju

U zadarskoj Općoj bolnici predstavljen je projekt gradnje i opremanja dnevnih bolnica odjela za pulmologiju, onkologiju, infektologiju i dermatologiju te adaptacija i opremanje dnevne bolnice službe za kirurgiju, za što je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije odobrilo 50 milijuna kuna nepovratnog novca.

Po riječima ravnatelja zadarske Opće bolnice dr. Željka Čuline, akcija je pokrenuta kako bi se smanjile liste čekanja, ubrzala obrada bolesnika, posebice malignih, te kako bi se ubrzao rad kolega liječnika i sestara.

"Dnevne bolnice omogućuju suvremen, ekonomičan, kvalitetan i multidisciplinaran način liječenja koji znatno utječe na povećanje zadovoljstva bolesnika i podizanje razine kvalitete zdravstvene zaštite", istaknuo je, dodajući da danas počinje i "primopredaja radova i stavljanje u funkciju zgrade Poliklinike zadarske Opće bolnice" te da slijedi njezino opremanje, a prvi pacijenti očekuju se ove jeseni.

Državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Željko Plazonić rekao je kako je projekt u Zadru jedan od 28 planiranih na razini Hrvatske.

"Današnji bolnički sustav temelji se na brzoj dijagnostici, brzoj terapiji, brzom rješavanju bolesnika, i to multidisciplinarnim timom, što donosi kudikamo veću kvalitetu nego što je bio dosadašnji način i oblik zbrinjavanja bolesnika. Cilj projekta je povećati isplativost i dostupnost zdravstvenog sustava u Hrvatskoj", rekao je Plazonić.

Projektom vrijednim 49.999.865 kuna predviđena je priprema gradilišta za novu zgradu odjela za pulmologiju, onkologiju, infektologiju i dermatologiju nakon rušenja stare zgrade odjela za infektologiju te adaptacija zgrade kirurgije i nabava odgovarajuće opreme za dnevne bolnice.

Građevinski radovi počet će najesen, a završetak svih radova najavljen je za siječanj 2020.