Izbornik
Naslovnica Gradovi Rijeka
izdvajanja za zaposlene u Dječjem vrtiću Rijeka

Novi kolektivni ugovor: povećanje plaća odgajateljica za 5%

vrtić
Foto: Soeren Stache/DPA/PIXSELL/Ilustracija
Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel dodao je kako bi osobno volio da je mogao prihvatiti sve zahtjeve sindikata, ne samo u Dječjem vrtiću Rijeka, nego i sindikata drugih ustanova i društava u vlasništvu Grada

Predstavnice dvaju sindikata i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, potpisali su novi Kolektivni ugovor kojim se ukupna izdvajanja za zaposlene u Dječjem vrtiću Rijeka, u iduće dvije godine povećavaju za oko 5 milijuna kuna. To će omogućiti povećanje plaća odgajateljica, u prosjeku za 5% iduće godine, a 2019. godine za još 5%. 

Ovim Kolektivnim ugovorom utvrđena su međusobna prava i obveze potpisnika, te prava i obveze radnika zaposlenih u Dječjem vrtiću Rijeka, čiji je osnivač Grad Rijeka. Ugovor stupa na snagu 1. siječnja 2018. godine i ocijenjen je dobrim temeljem za nadogradnju za razdoblje koje će uslijediti nakon njegova isteka.

Gradonačelnik Obersnel zahvalio je predstavnicama obaju sindikata na razumijevanju, naglasivši kako je s njihove strane bilo izuzetno korektno što su sindikati prihvatili da zaposlenici u Dječjem vrtiću Rijeka, kad je riječ o božićnicama, regresu i drugim naknadama, prate sudbinu djelatnika u Gradskoj upravi.

"Uspjeli smo postići dogovor s oba sindikata, što nije bilo lako. No, kada pregovaraju razumni ljudi, koji žele i hoće sagledati dobre i loše strane svake pojedine odluke ili zahtjeva i voljni su naći zajedničko rješenje, onda generalno rečeno, možemo biti zadovoljni postignutim rješenjem", kazao je gradonačelnik te dodao kako bi osobno volio da je mogao prihvatiti sve zahtjeve sindikata, ne samo u Dječjem vrtiću Rijeka, nego i sindikata drugih ustanova i društava u vlasništvu Grada.

"To je u velikom sustavu kakav je naš i mogućnostima koje imamo na raspolaganju nemoguće. Djelatnost Dječjeg vrtića Rijeka nam je izuzetno važna, što potvrđuju razmjerno velik udio unutar raspodjele sredstava u proračunu i velika investicijska ulaganja u uređenje i izgradnju objekata, u posljednjih pet godina. Ne manje važna je i činjenica da je izgradnjom novih objekata također otvoreno i 40-ak novih radnim mjesta za odgajatelje", kazao je gradonačelnik, priopćili su iz Grada Rijeke.

Božica Žilić, predsjednica Sindikata obrazovanja, medija i kulture Hrvatske kazala je kako je Kolektivni ugovor ključ socijalnog dijaloga, a njega nije nedostajalo na sastancima i pregovaranjima kojima se došlo do kompromisa  i dogovora. Žilić je naglasila veliku odgovornost koju su podnijele sindikalne povjerenice tijekom pregovora.

Božena Strugar, predsjednica Sindikata radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju Hrvatske je kazala kako je pregovaranje trajalo pet godina, ali je izuzetno važno da svo to vrijeme, plaća djelatnika u Dječjem vrtiću Rijeka nije išla dolje, u trenucima kada ostalima jest. “Nismo tražili ništa više od minimuma, odnosno od onog što imaju djelatnici u osnovnim školama. Taj ćemo minimum doseći tek u 2019.g.”, rekla je Strugar.

Ravnateljica Dječjeg vrtića Rijeka Davorka Guštin je kazala kako ono što je postignuto Kolektivnim ugovorom odgovara trenutnim mogućnostima Grada. Ipak, izgradnjom i proširenjem objekata, stvaranjem kvalitetnijih uvjeta za rad, posljednjih je godina poboljšan status odgajateljica, postignuto je puno na dobrobit djece i njihovih roditelja.

"Svih 350 odgajatelja zaslužuje bolji status, njihova su prava krenula uzlaznom putanjom. Pozivam oba sindikata da obrate pažnju i na prava pomoćnih djelatnika, kuhara, domara, jer su i oni djelatnici bez kojih se ne može ostvariti kvalitetni rad vrtića", rekla je ravnateljica Guštin.