Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
U četvrtak odluka na Gradskom vijeću

Novi prostorni plan propisuje više zelenila i parkirališta oko zgrada

storyeditor/2024-06-07/prostorni_plan_B.JPG
Foto: Robert Mihaljević GRADONAČELNIK Mišel Jakšić sadi šumu hrane u Koprivnici

Gradsko vijeće u četvrtak će usvojiti izmjene i dopune Prostornog plana uređenja Koprivnice koje će, među ostalim, dodatno ozeleniti cijelo gradsko područje. Jedna od ključnih izmjena je odredba koja propisuje povećanje zelene površine za individualne stambene zgrade i višestambene zgrade na 30 posto zelene površine građevne čestice, od čega 15 posto mora biti jedinstvena zelena površina "u komadu". Osim toga, Prostornim planom propisuje se jedno i pol parkirališno mjesto za jednu stambenu jedinicu. Dakle, svi investitori koji će graditi stanove morat će osigurati više zelenila i novih parkirališta nego dosad. Osim toga, kako se navodi u izmjenama i dopunama Prostornog plana Koprivnice, "sukladno Zelenoj infrastrukturi, parkirališne površine unutar građevne čestice treba zaštititi sadnjom drveća, i to dva stabla na četiri parkirna mjesta".

Građevinski poduzetnici nisu baš najsretniji takvim rješenjima jer smatraju kako će to definitivno dovesti do rasta tržišnih cijena novih kvadrata stanova i kuća. Neki od njih smatraju da bi Grad trebao osigurati zone javnih parkova na područjima novih stambenih zona, a ne propisivati veće površine zelenila oko novih zgrada koje grade privatni investitori.

U Gradu pak navode kako brojnim planovima i strategijama nastoje uvesti što više zelenih površina na cijelo koprivničko područje, pogotovo ono urbano.

– Urbano širenje i izgradnja utječe na jačanje prometa, porast troška energije, jačanje efekta toplinskih otoka, kanaliziranje tokova, sveukupno na porast zagađenja zraka i voda te fragmentaciju prirodnih staništa. Područja unutar raznih namjena (gospodarska, stambena i slično) potrebno je ozeleniti u svrhu regulacije mikroklimatskih uvjeta, zaštite od negativnih vizura i drugih tipova i onečišćenja, stvaranja ugodnijeg ambijenta za rad boravak te poticanja akumulacije i infiltracije oborina u neposredno tlo. Nužna je uspostava sustava održive oborinske odvodnje, osobito u užem gradskom središtu, koja potiče infiltraciju oborina u tlo te na taj način rasterećuje gradsku kanalizaciju – objasnili su u gradskoj upravi. 

storyeditor/2024-06-07/MZB.jpg Ulaganje u turističku infrastrukturu u Međimurju Za razvoj turizma dodijeljene potpore vrijedne 267.347 eura Potpore se dodjeljuju kao jednokratne financijske pomoći za sufinanciranje dijela troškova doktorskog studija s maksimalnim iznosom od 1500 eura Prijave do 24. lipnja Varaždinska županija objavila natječaj za potpore doktorandima storyeditor/2024-06-07/a_naj_ucenik_snimio_kristijan_toplak.jpg Županija nagradila 63 uspješna učenika i 26 mentora 'Naša je uloga da nastavimo pomagati, stipendirati, motivirati i ulagati'