Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Ulaganje u turističku infrastrukturu u Međimurju

Za razvoj turizma dodijeljene potpore vrijedne 267.347 eura

storyeditor/2024-06-07/MZB.jpg
Foto: Međimurska županija DODJELA ugovora međimurskim tvrtkama, pojedincima i obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima na imanju obitelji Hažić u Jurovčaku

Na imanju obitelji Hažić u Jurovčaku održana je dodjela ugovora međimurskim tvrtkama, pojedincima i obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima kojima Međimurska županija potiče razvijanje turističkih projekata i razvoj novih turističkih proizvoda na svom području. Dodijeljeno je 20 ugovora ukupne vrijednosti 60.000 eura, najviše dosad. Od 34 projekta pristigla na novi županijski javni poziv odabrano je 20 kojima će se povećati smještajni kapaciteti i podići kvaliteta smještaja u Međimurju te ponuda obogatiti novim sadržajima, od kulture, zabave i gastronomije, do sporta i rekreacije. Međimurska županija još je 2011. godine pokrenula program turističkih potpora kojima je dosad 535.725 eura usmjereno u razvijanje turističkih potencijala čime je prostor obogaćen sa 193 nova turistička proizvoda.

– Iz godine u godinu mijenja se lice Međimurja kada je riječ o turističkom uzletu. Programom Županije, koji ponovo predstavljamo, tijekom proteklih godina podržali smo 200-tinjak projekata naših vrijednih ljudi, a brojke kažu da smo na pravom putu jer smo u prošloj godini zabilježili više od 220.000 noćenja te 7400 gostiju više nego 2022. godine. Njegujemo paralelne razvojne smjerove i u turizmu, zato predano ulažemo i u interpretacijske centre ciljem našega kraja kojima predstavljamo veliko bogatstvo naše tradicije. Samo u zadnjem ciklusu iz europskih fondova povukli smo 13 milijuna eura za formiranje novih interpretacijskih centara – rekao je župan Matija Posavec.

Minimalni iznos potpore iznosi 2500 eura, a maksimalni 10.000 eura.

– Županija sufinancira do 50 posto prihvatljivih troškova projekta – rekao je pročelnik Darko Radanović dodavši da ukupna vrijednost odabranih projekata doseže 464.369 eura.

Dodijeljeni su i ugovori za bespovratna financijska sredstva i iz Fonda za turistički nedovoljno razvijena područja te kontinent za projekte lokalnih turističkih zajednica. Povjerenstvo Hrvatske turističke zajednice i Ministarstva turizma odobrilo je sve prijavljene projekte iz Međimurja u ukupnom iznosu 205.347 eura.

storyeditor/2024-06-07/a_naj_ucenik_snimio_kristijan_toplak.jpg Županija nagradila 63 uspješna učenika i 26 mentora 'Naša je uloga da nastavimo pomagati, stipendirati, motivirati i ulagati' storyeditor/2024-06-07/sandor.jpg Župan Stjepan Kožić primio paraolimpijca Velimira Šandora "Ovo srebro mi je vrjednije od bilo kojeg zlata jer mi je omogućilo nastup u Parizu" U organizaciji Udruge starodobnih vozila i tehnike Samobor i ove je godine održan Susret oldtimer vozila kao i sajam dijelova i predmeta vezanih uz oldtimere. Više od 150 izlagača Samoborom prodefilirali oldtimeri