Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
Uz osobe u dobi od 65 godina i starije obuhvaćene su i osobe s invaliditetom

Novi ugovori za projekt Zaželi: Ovo je drukčije, ali mislim da ću se snaći

storyeditor/2024-05-02/IMG-20240502-WA0040.jpg
1/7
Foto: Grad Vinkovci U vinkovačkoj gradskoj vijećnici organizirana je podjela ugovora o radu zaposlenima u projektu Zaželi
Tijekom 30 mjeseci 33 će osobe, među kojima i jedan muškarac, skrbiti o ukupno 198 starijih i nemoćnih osoba kao i osoba s invaliditetom

Zamjenik gradonačelnika Vinkovaca Josip Romić i gradska pročelnica za društvene djelatnosti Andrea Vinković uručili su ugovore zaposlenima u IV. fazi projekta Zaželi, koji se provodi pod nazivom "Zaželi – prevencija institucionalizacije na području grada Vinkovci". I ovom je prilikom istaknuto da se projekt Zaželi pokazao iznimno kvalitetnim te da od njega imaju koristi i starija populacija, zaposleni koji se brinu o njima, a u konačnici i sam Grad.

Važan projekt

Po Romićevim riječima, riječ je o projektu vrijednom 1,5 milijuna eura u kojem su zaposlene 33 osobe na 30 mjeseci, koje će voditi brigu o 198 starijih i nemoćnih osoba kao i osoba s invaliditetom.

– Ovaj je projekt za nas iznimno važan jer tako osiguravamo skrb za korisnike kojima je pomoć potrebna te olakšavamo i njihovim obiteljima koje znaju da su njihovi najmiliji u sigurnim rukama. Svaka pomoć u zajednici ima veliku korist i važnost, a mogu reći da je projekt Zaželi nama jedan od najvažnijih i najdražih, jer pomoć dolazi upravo onima kojima je najpotrebnija. Stoga moram zahvaliti svima koji su svojim radom pridonijeli da se projekt Zaželi ponovno provodi u Vinkovcima – rekao je Romić tijekom dodjele ugovora.

Pojasnio je da je tijekom četiri faze projekta Zaželi Grad Vinkovci povukao oko 3 milijuna eura europskih sredstava, što je ukupno rezultiralo zapošljavanjem 163 osobe te uključivanjem tisuću korisnika.

U vinkovačkoj gradskoj vijećnici organizirana je podjela ugovora o radu zaposlenima u projektu Zaželi
Foto: Grad Vinkovci U vinkovačkoj gradskoj vijećnici organizirana je podjela ugovora o radu zaposlenima u projektu Zaželi

Pročelnica Vinković kazala je da je nakon svih odrađenih priprema krenuo projekt Zaželi, ali je i rekla, iako je naziv projekta isti, da postoje razlike. Prema njezinim riječima, do sada je naglasak bio na zapošljavanju žena koje su teže zapošljive, a sada je naglasak na korisnicima, odnosno prevencija institucionalizacije.

– Uz osobe u dobi od 65 godina i starije u ovoj fazi projekta obuhvaćene su i osobe s invaliditetom starije od 18 godina. Imali smo javni poziv za korisnike kojih je 198, a jednako ih je toliko i na listi čekanja te ćemo ih uključivati kako se budu oslobađala mjesta. Također, u IV. fazi projekta Zaželi imamo definiran i uvjet prihoda korisnika – kazala je Vinković.

Zaposlen i muškarac

Dodala je kako među zaposlenima u projektu ima i onih koji su već radili u projektu Zaželi, ali i onih kojima je ovo prvo zapošljavanje. Isto tako, u ovoj fazi projekta omogućeno je i zapošljavanje i muškaraca pa se tako među 33 zaposlene osobe našao i Ivan Nakić.

– Ranije sam radio na javnim radovima, a sada već dulje nisam imao posao pa sam se odlučio prijaviti. Ovo je drukčije, ali mislim da ću se snaći. Spreman sam raditi sve što treba i što je predviđeno kada je riječ o pomoći starijim osobama i podršci koju im mi možemo pružiti, od pomoći u kući do nabavke namirnica, odlaska liječniku, po lijekove i slično – rekao je nakon dodjele ugovora Nakić.

Među zaposlenim ženama niz je i onih koje su već radile u projektu te, kako su rekle, imaju samo pozitivna iskustva. Istaknule su kako je u ranijim fazama projekta bilo lijepo i ugodno raditi s korisnicima.

storyeditor/2024-05-03/MZB.jpg Otvorena nova školska zgrada Srednje škole Čakovec Od jeseni se uvodi novi smjer – farmaceutski tehničar storyeditor/2024-05-06/Grad_zamlade3.jpg Samobor je prvi u Zagrebačkoj županiji koji je i službeno postao Grad za mlade Ulaganje u mlade i rad s mladima i dalje će biti u fokusu našeg djelovanja storyeditor/2024-05-03/a_male_rode_foto_kristijan_toplak.jpg "Baby boom" u Dravskoj priči U oporavilištu roda na svijet stiglo već pet ptića