Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
"Baby boom" u Dravskoj priči

U oporavilištu roda na svijet stiglo već pet ptića

storyeditor/2024-05-03/a_male_rode_foto_kristijan_toplak.jpg
Foto: Kristijan Toplak RODA BABY BOOM u oporavilištu za rode u perivoju Posjetiteljskog centra Dravska priča

Rode koje se nalaze u oporavilištu roda u Posjetiteljskom centru Dravska priča prva su jaja snijele još 2020., no nije bilo mladih. Godinu poslije – ista priča. U Dravsku priču 2022. stiglo je pet roda, a očito je među njima bio i jedan mužjak…

Kad je prošlo još godinu dana, izleglo se njih troje, a ove godine u Dravskoj se priči dogodio pravi "roda baby boom" – već ih je petero ugledalo svjetlo dana.

– Ovo je već peta godina kako u našem oporavilištu rode nesu jaja, no tek smo lani imali prve prinove. Od ukupno 14 jaja prošle su se godine izlegle samo tri rodice koje sada sretno žive na području naše županije – kazala je Tatjana Arnold Sabo, ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije.

A ove godine u oporavilištu roda u Dravskoj priči rode su snijele 24 jaja u osam gnijezda, a već pet mladih došlo je na svijet.

Do 10. svibnja trebale bi se izleći i ostale koje će zaljubljenici u prirodu iz Posjetiteljskog centra Dravska priča dohraniti i vratiti u njihovo prirodno stanište.

Oporavilište za rode u perivoju Dravske priče uređeno je u rujnu 2017. godine u suradnji s Virovitičko-podravskom županijom i Oporavilištem AWAP iz okolice Zaprešića te uz suglasnost Ministarstva zaštite okoliša i energetike.

Danas je tamo 25 roda, a sve one nisu sposobne za letenje i samostalan život zbog slomljenog krila ili nekog drugog zdravstvenog razloga.

No malene rode koje se izlegu moći će nastaviti svoj život u divljini. 

Obilježeno 50. godina partnerstva Wirgesa i Samobora SAMOBOR Samobor i Wirges proslavili pola stoljeća uspješnog partnerstva Smotra Lidrano je u Vinkovcima okupila oko 800 učenika iz cijele Hrvatske Državna smotra Oko 800 učenika iz cijele Hrvatske sudjelovalo na smotri LiDraNa Novska i vrtići NOVSKA Novska i Jasenovac zajedno će obavljati predškolsku djelatnost