Izbornik
Naslovnica Gradovi Zadar
potpisan ugovor

Novo gradsko groblje imat će preko 30 tisuća grobnih mjesta

Groblje, Zadar
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
Osim potpisivanja ugovora za novo gradsko groblje potpisan je i ugovor za Centar za mlade

Ministar državne imovine Goran Marić i gradonačelnik Grada Zadra, Branko Dukić, potpisali su danas Ugovor o dodjeli na korištenje nekretnine 'objekt br.9' u bivšoj vojarni Stjepana Radića u svrhu korištenja nekretnine kao Centra za mlade i Ugovor o dodjeli zgrade bivšeg zapovjedništva talijanskog koncentracijskog logora na Molatu na korištenje Gradu Zadru.Također, gradonačelniku Dukiću uručena je Odluka o darovanju nekretnine u k.o. Crno Gradu Zadru u svrhu građenja novog gradskog groblja. Gradonačelnik Dukić uvodno je istaknuo da se radi se o kapitalnim projektima važnima za Grad Zadar.

- Završetak je to jedne višegodišnje papirnate sage o korištenju objekta u bivšoj vojarni Stjepana Radića za potrebe izgradnje Centra za mlade Grada Zadra jer su od 2006. godine do danas između Grada Zadra i Središnjeg državnog ureda za upravljanje državnom imovinom, preko Povjerenstva za imovinu Vlade RH, DUUDI-ja i AUDI-ja do današnjeg resornog ministarstva, izmijenjena ukupno 33 dopisa – ugovora, zaključaka, očitovanja, odluka, rješenja ili potvrda - kazao je gradonačelnik Dukić podsjetivši da su u prethodnom razdoblju za Centar izrađeni idejni i glavni projekt, dobivena je lokacijska dozvola i potvrda glavnog projekta u vrijednosti od milijun i 115 tisuća kuna.

- Centar za mlade, najprije kao vizija, onda i kao projekt, govori o kontinuitetu ove gradske uprave, strateški odgovornom i dokazano odlučnom i upornom upravljanju razvojem Zadra - naglasio je Dukić, priopćili su iz gradske uprave.

- Ovaj primjer suradnje lokalne samouprave i državnih institucija kroz programe Europske unije, mogu danas obećati, bit će po mnogočemu ogledan. Ogledan po revitalizaciji napuštene državne imovine, ogledan po suvremenom sadržaju namijenjenom mladima i njihovom kreativnom i kulturnom izričaju, ogledan po korištenju sredstava iz EU fondova, konačno, ogledan i po partnerskom odnosu lokalne i državne uprave - zaključio je gradonačelnik Dukić.

Foto: Grad Zadar

Radovi u sedam etapa

- Misija Ministarstva državne imovine je što bolja suradnja s jedinicama lokalne samouprave. Projektom Centra za mlade potvrđujemo odgovornost Grada Zadra, Vlade RH i Ministarstva državne imovine za najosjetljiviju skupinu u društvu, a to su mladi. Raduje me vidjeti da nešto što je godinama izazivalo strah postaje mjesto afirmacije mladih ljudi, a ovaj čin pokazuje da Vlada i Grad Zadar znaju reagirati na pravi način - istaknuo je ministar Marić.

Dodjelom objekta broj 9 u bivšoj vojarni 'Stjepana Radića' stvoreni su preduvjeti za izgradnju Centra za mlade koji će biti financiran putem Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU kroz instrument Integriranog teritorijalnog ulaganja. Kratku prezentaciju projekta održao je pročelnik za EU fondove, Šime Erlić.

Drugi dokument odnosi se na novo gradsko groblje grada Zadra. Riječ je o novoformiranoj katastarskoj čestiti u katastarskoj općini Crno koja obuhvaća 33 hektara. Prema projektu, novo gradsko groblje imat će osam cjelina s preko 30 tisuća grobnih mjesta u 7.500 grobnica i 2.200 niša za urne te površinu za javne funkcije s pripadajućom prometnom i komunalnom infrastrukturom. Groblje će se raditi u sedam etapa, a dovršetak cjelovite dokumentacije s izvedbenim projektom očekujem se do kraja ove godine. Projekt je ukratko predstavio pročelnik za prostorno planiranje i graditeljstvo, Darko Kasap.