Izbornik
Naslovnica Gradovi Osijek
Centar ima 155 učenika od sedam do 21 godine starosti

Novo kombi vozilo za učenike Centra za odgoj i obrazovanje "Ivan Štark"

storyeditor/2024-06-20/WhatsApp-Image-2024-06-18-at-16_09_26.jpeg
1/2
Foto: Osijek OSIM VOZILA, čiji ključevi su uručeni ravnateljici Maji Radoš-Bučma, Grad u Centru sufinancira i obroke za učenike te je ustupio prostor u Briješću za poludnevni boravak za osobe s intelektualnim poteškoćama
Za novo kombi vozilo Grad Osijek izdvojio je gotovo 32.000 eura. Naime, staro vozilo više nije bilo u funkciji, a novim će djeca moći sigurnije i udobnije putovati, rekao je gradonačelnik Radić

Učenici osječkog Centra za odgoj i obrazovanje "Ivan Štark" dobili su novo školsko kombi vozilo za čiju kupnju su Grad Osijek i Osječko-baranjska županija izdvojili oko 47.000 eura.

Ključeve su ravnateljici Centra Maji Radoš-Bučma uručili osječki gradonačelnik Ivan Radić i zamjenik župana Josip Miletić.

Prijevoz, obrok, asistenti...

– Za novo kombi vozilo Grad Osijek izdvojio je gotovo 32.000 eura. Naime, staro vozilo više nije bilo u funkciji, a ovim novim će djeca moći sigurnije i udobnije putovati – rekao je gradonačelnik Radić. Dodao je kako Grad u Centru sufinancira i obroke za učenike te je ustupio prostor u Briješću za poludnevni boravak za osobe s intelektualnim poteškoćama.

Podsjetio je i da je Grad Osijek ove godine osigurao kombi vozilo za osobe s invaliditetom u vrijednosti 50.000 eura, a za njihov prijevoz osigurava 66.000 eura.

– Osiguravamo i preko 100 pomoćnika u nastavi za djecu s teškoćama u razvoju u osnovnim školama. Vrijednost tog projekta je 900.000 eura, od čega Grad Osijek izdvaja 300.000. Izdvajamo i sredstva za asistente djeci u vrtićima. Također smo od ove godine za djecu s teškoćama u razvoju osigurali i prijevoz na terapije u Vukovar u vrijednosti 20.000 eura. Stipendiramo učenike i studente s invaliditetom, a od ove godine uveli smo prvi puta i božićnice i uskrsnice za djecu korisnike inkluzivnog dodatka – dodao je gradonačelnik. Istaknuo je i suradnju s Centrom za autizam, za koji se iz gradskog proračuna izdvajaju sredstva za plaće zaposlenika te podsjetio kako je ta suradnja nedavno rezultirala i postavljanjem pet komunikacijskih ploča diljem grada. Zamjenik župana Josip Miletić ocijenio je donaciju značajnom istaknuvši kako je Osječko-baranjska županija za kupovinu vozila izdvojila 15.000 eura.

OSIM VOZILA, čiji ključevi su uručeni ravnateljici Maji Radoš-Bučma, Grad u Centru sufinancira i obroke za učenike te je ustupio prostor u Briješću za poludnevni boravak za osobe s intelektualnim poteškoćama
Foto: Osijek OSIM VOZILA, čiji ključevi su uručeni ravnateljici Maji Radoš-Bučma, Grad u Centru sufinancira i obroke za učenike te je ustupio prostor u Briješću za poludnevni boravak za osobe s intelektualnim poteškoćama

– Uvjeren sam da ćemo zajedničkim projektima još puno toga napraviti, ova djeca i ljudi koji ovdje rade to zaslužuju. Osječko-baranjska županija je u proteklih godinu dana uručila desetak kombi vozila u školama na području naše županije. To kontinuirano činimo i činit ćemo i ubuduće – rekao je Miletić.

Ravnateljica Radoš-Bučma kazala je da je ovo velik dan za učenike i korisnike Centra i za njihove roditelje, ocijenivši donaciju višestruko značajnom.

Inkluzivni smisao

– To nije samo kombi, prijevozno sredstvo za prijevoz naših učenika, već je i znak snažne podrške Grada i Županije ne samo u obrazovnom smislu nego i u smislu inkluzije. Kombi ima inkluzivni smisao zato što ima ugrađenu rampu za invalidska kolica. Sada će svi naši učenici imati priliku otići bilo gdje u gradu i županiji, pa i dalje, zato što možemo prevesti i učenike u invalidskim kolicima – kazala je Radoš-Bučma.

Dodala je i kako je Grad Osijek podržao ideju Centra za obnovom igrala te će kupiti vrtuljak prilagođen učenicima u invalidskim kolicima vrijedan 28.500 eura te dvije ljuljačke za djecu u iznosu od 6000 eura. Osim toga, u suradnji s Gradom i Zajednicom osječkog sporta, učenici Centra "Ivan Štark" proći će obuku neplivača u petom razredu, a organizirat će se i ljetni sportski kamp.

Centar za odgoj i obrazovanje "Ivan Štark" ima 155 učenika od sedam do 21 godine starosti. Na lokaciji u Briješću pružaju uslugu poludnevnog boravka za 55 odraslih korisnika s intelektualnim teškoćama. Osnivač Centra je Grad Osijek.

storyeditor/2024-06-19/Novalja.jpg Proslavljen Dan grada Novalje U Novalji u godinu dana realizirali brojne projekte storyeditor/2024-06-20/Slunj_2_-_B.jpg Lipanj u spomen na prvog hrvatskog olimpijca Nagradom 'Milan Neralić' HOO potiče lokalni sport storyeditor/2024-06-20/dnz.jpg Početak radova predviđen je kroz 30 dana, a rok završetka je 15 mjeseci Potpisani ugovori za gradnju pretovarnih stanica Janjina i Lastovo