Izbornik
Naslovnica Županije Dubrovačko-neretvanska
Početak radova predviđen je kroz 30 dana, a rok završetka je 15 mjeseci

Potpisani ugovori za gradnju pretovarnih stanica Janjina i Lastovo

storyeditor/2024-06-20/dnz.jpg
Foto: DNŽ IZGRADNJA pretovarnih stanica, važan korak u daljnjoj realizaciji cjelokupnog projekta Centra za gospodarenje otpadom
Projekt Centra za gospodarenje otpadom Lučino Razdolje obuhvaća i pet pretovarnih stanica. Vrijedan je 74 milijuna eura zajedno s pretovarnim stanicama

Nakon provedenih postupaka javne nabave potpisani su ugovori s izvođačem radova i nadzorom za pretovarne stanice Janjina i Lastovo. Naime, u sklopu projekta Centra za gospodarenje otpadom Lučino razdolje, kao dio cjelokupnog sustava gospodarenja otpadom realizirat će se i ukupno pet pretovarnih stanica u svim dijelovima Dubrovačko-neretvanske županije.

Ugovore je potpisao direktor Agencije za gospodarenje otpadom Josip Bačić s predstavnikom tvrtke Reliance d.o.o. kao izvođačem radova te predstavnicom tvrtke KLing kao nadzora nad izgradnjom pretovarnih stanica.

Kapitalni županijski projekt

Na svečanom potpisivanju ugovora u palači Ranjina bio je i zamjenik župana Joško Cebalo koji je ovom prilikom istaknuo da je potpisivanje ugovora, kao i sama izgradnja pretovarnih stanica, važan korak u realizaciji cjelokupnog projekta Centra za gospodarenje otpadom.

– Čestitam ovom prilikom i našoj Agenciji, ali i vama kao izvođaču radova i nadzoru. Vjerujem kako će se izgradnja ovih pretovarnih stanica realizirati u predviđenim rokovima. Sam projekt Centra za gospodarenje otpadom Lučino razdolje za našu županiju je iznimno važan. Osim Centra, koji se gradi na području Općine Dubrovačko primorje, realiziramo i pet pretovarnih stanica u našoj Županiji – poručio je zamjenik župana Cebalo govoreći o tom kapitalnom županijskom projektu.

Inače, vrijednost radova na izgradnji pretovarne stanice Janjina iznosi 2,046.974,01 euro bez PDV-a, a Pretovarne stanice Lastovo 2,135.916,15 eura. Početak radova predviđen je u idućih 30 dana, a predviđeni rok završetka je 15 mjeseci. Namjena pretovarnih stanica je prikupljanje komunalnog otpada, njegov pretovar u veća vozila i transport na daljnju obradu u CGO "Lučino razdolje".

Pretovarne stanice su postrojenja za prihvat, privremeno skladištenje, pripremu i pretovar otpada namijenjenog transportu prema Centru za gospodarenje otpadom. Na pretovarnoj stanici se otpad, sakupljen u komunalnoj mreži, istovaruje iz vozila za skupljanje otpada, pregledava uz eventualno izdvajanje glomaznog otpada, kratko zadržava, utovaruje u veća vozila i transportira na daljnju obradu u Centar za gospodarenje otpadom.

Održivo gospodarenje

Podsjetimo, u tijeku su i radovi na izgradnji samog Centra na lokaciji Lučino razdolje. Kapitalni je ovo projekt Dubrovačko-neretvanske županije koji realizira županijska Agencija za gospodarenje otpadom, čiji je krajnji cilj uspostavljanje održivog sustava gospodarenja otpadom.

Ukupna vrijednost projekta Centra s pretovarnim stanicama iznosi više od 74 milijuna eura. Investicija se sufinancira sredstvima Europske unije, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Dubrovačko-neretvanske županije.

storyeditor/2024-06-19/Sadnja_Varazdinskog_zelja__14_.jpg Dječji vrtić "Varaždin", objekt Aleja na OPG-u Cafuk Lavići učili kako se uzgaja varaždinsko zelje storyeditor/2024-06-24/smz_b_slager_plinovod.jpg Ulaganje u plinovod Bosiljevo – Sisak – Kozarac Jačanje plinske infrastrukture u županiji storyeditor/2024-06-24/DSC_1495.JPG "Prioritet nam je zaštititi ovu zaštićenu vrstu" Šišmiši usporili radove na uređenju samoborske Vile Allnoch