Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Ulaganje u plinovod Bosiljevo – Sisak – Kozarac

Jačanje plinske infrastrukture u županiji

storyeditor/2024-06-24/smz_b_slager_plinovod.jpg
Foto: SMŽ POVEĆANJE kapaciteta LNG terminala na otoku Krku dotiče se i Sisačko-moslavačke županije

U prostorijama Sisačko-moslavačke županije župan Ivan Celjak održao je sastanak s predstavnicima tvrtke Plinacro d.o.o. na kojem su dogovorene osnovne smjernice međusobne suradnje u cilju pravovremene izgradnje plinovoda te jačanja plinske infrastrukture na području Sisačko-moslavačke županije. Dodatkom Nacionalnom planu oporavka i otpornosti Vlada RH predvidjela je investiciju "C7.1.I3 Povećanje kapaciteta LNG terminala na otoku Krku te jačanje plinske infrastrukture", a koja se dijelom dotiče i područja Sisačko-moslavačke županije.

Investicijom je predviđeno povećanje kapaciteta LNG terminala na otoku Krku i izgradnja plinovoda kojima će se omogućiti transport 6,1 milijarde kubnih metara plina godišnje prema hrvatskim potrošačima, ali i dalje prema Mađarskoj i Sloveniji. Riječ je o ukupno četiri plinovoda: Zlobin – Bosiljevo, Bosiljevo – Sisak, Kozarac – Sisak i Zabok – Lučko.

Izgradnja plinovoda Zlobin – Bosiljevo počela je prošle godine, dok Plinacro na području Sisačko-moslavačke županije započinje pripremne aktivnosti i gradnju 58 km dugog dijela plinovoda Bosiljevo – Sisak i 20 km dugog plinovoda Sisak – Kozarac. Za te je investicije trenutačno u tijeku javni natječaj za dobavljača opreme.

Dodatnim će se investicijama kapacitet plinovoda prema Mađarskoj povećati na mogućih maksimalnih 400.000 metara kubnih na sat. Procijenjena vrijednost izgradnje plinovoda Bosiljevo – Sisak – Kozarac iznosi 322 milijuna eura. 

 

storyeditor/2024-06-24/Snimka_zaslona_2024-06-24_125116.png Svaki putnik će besplatnu kartu dobiti kod vozača prilikom prve vožnje autobusom Novi lokalni prijevoz počinje 1. srpnja, bit će besplatan za sve putnike Svečane promocije prvostupnica i magistara održane su protekli tjedan na Sveučilištu Sjever u Koprivnici Sveučilište Sjever Promocija 216 prvostupnica i magistara storyeditor/2024-06-20/viber_slika_2024-06-18_11-16-11-632.jpg Pilot-projekt "Prvo digitalno selo u Hrvatskoj" s razlogom se provodi u Osječko-baranjskoj županiji Dronovima zasijano 50 hektara površine u Općini Strizivojna