Izbornik
Naslovnica Županije Varaždinska
Dječji vrtić "Varaždin", objekt Aleja na OPG-u Cafuk

Lavići učili kako se uzgaja varaždinsko zelje

storyeditor/2024-06-19/Sadnja_Varazdinskog_zelja__14_.jpg
Foto: Varaždinska županija PREDŠKOLSKA grupa vrtićanaca uživala je u sadnji i igri, a neki od njih bili su prvi put na oranici

Zdravo je jesti zelje jer od njega rastemo – složno su odgovorili Lavići iz Dječjeg vrtića "Varaždin", objekt Aleja okušavši se u sadnji varaždinskog zelja. Riječ je o aktivnosti koja se provodi u sklopu dugogodišnjeg projekta ''Autohtone pasmine životinja i tradicionalni proizvodi Varaždinske županije'' županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša, čiji je cilj edukacija i podizanje svijesti o poljoprivredi i zdravoj prehrani već u najmlađoj dobi.

– Varaždinska županija može se pohvaliti s 20 zaštićenih proizvoda na nacionalnoj ili EU razini, a među njima je i varaždinsko zelje. Upravo tu ljubav prema autohtonim proizvodima, tradiciju uzgoja želimo prenijeti i na naše najmlađe i uvijek nam je drago kada se djeca uključe u naše projekte. Oni ovdje kroz igru i zabavu uče o sadnji varaždinskog zelja, borave na svježem zraku, a ujedno vide i kako je raditi na polju – rekla je zamjenica župana Silvija Zagorec zahvalivši se čuvarici sjemena varaždinskog zelja, ujedno i predsjednici Županijskog saveza poljoprivrednih udruga Varaždinske županije Mariji Cafuk koja je u suradnji s pročelnikom za poljoprivredu dr. sc. Dragutinom Vincekom organizirala ovaj događaj.

Odgojiteljica savjetnica u predškolskoj grupi "Lavići" Tatjana Kelnerić istaknula je kako u vrtiću naglasak stavljaju na održivi razvoj i zdravu prehranu te je sadnja zelja nadogradnja onoga što rade s djecom.

– Puno pričamo o zdravoj prehrani, imamo zdrave jelovnike koji uključuju i zelje, a veseli nas to da ga djeca vole jesti – rekla je Tatjana Kelnerić.

– Neka djeca se prvi put susreću sa zemljom, sadnicama, a danas smo im htjeli predočiti početak proizvodnje varaždinskog zelja, od sjemena do sadnje presadnica i djeca su uživala, bilo ih je po cijeloj oranici. Najvažnije nam je da djeci pokažemo da glavica zelja nije narasla na policama u dućanu, već da je uzgoj zelja jedan dugotrajan proces koji uključuje puno ljubavi, ali i posvećenost radu na zemlji – dodala je čuvarica sjemena varaždinskog zelja Marija Cafuk.

storyeditor/2024-06-24/DSC_1495.JPG "Prioritet nam je zaštititi ovu zaštićenu vrstu" Šišmiši usporili radove na uređenju samoborske Vile Allnoch storyeditor/2024-06-24/Snimka_zaslona_2024-06-24_125116.png Svaki putnik će besplatnu kartu dobiti kod vozača prilikom prve vožnje autobusom Novi lokalni prijevoz počinje 1. srpnja, bit će besplatan za sve putnike Svečane promocije prvostupnica i magistara održane su protekli tjedan na Sveučilištu Sjever u Koprivnici Sveučilište Sjever Promocija 216 prvostupnica i magistara