Izbornik
Naslovnica Gradovi Samobor
"Prioritet nam je zaštititi ovu zaštićenu vrstu"

Šišmiši usporili radove na uređenju samoborske Vile Allnoch

storyeditor/2024-06-24/DSC_1495.JPG
Foto: Grad Samobor POVIJESNA ZGRADA Kako bi se zaštitilo stanište šišmiša i mladih jedinki, potrebno je poduzeti niz mjera kao što su praćenje temperature i relativne vlage zraka u skloništu, postavljanje neobrađenih drvenih greda, ograničiti ventilaciju tako da se ne postavljaju uređaji koji emitiraju ultrazvuk u rasponu do 200 kHz..
Kolonija je primijećena u svibnju tijekom radova na obnovi, a nakon stručnog očevida koji je provelo Ministarstvo zaštite okoliša, do 1. rujna zabranjeni su svi grubi i bučni radovi

Restauracija Vile Allnoch naišla je na neočekivane poteškoće zbog posebnih stanara, kolonije šišmiša koja se nastanila u tavanskom prostoru vile. Šišmiši su strogo zaštićena vrsta pa su zbog njihova prisustva svi grubi i bučni radovi na tavanu Vile Allnoch zabranjeni sve do 1. rujna. Sve vrste šišmiša u Hrvatskoj strogo su zaštićene i zabranjeno ih je hvatati ili ubijati, namjerno uznemiravati, uništiti, oštetiti ili uklanjati njihova legla te oštetiti ili uništiti područja njihova razmnožavanja ili odmaranja.

Očuvanje staništa

Kolonija šišmiša primijećena je u svibnju tijekom radova na obnovi vile. Nakon stručnog očevida koji je provelo Ministarstvo zaštite okoliša i zelene tranzicije Grad Samobor bio je dužan podnijeti zahtjev za izuzeće od zabranjenih radnji nad strogo zaštićenim vrstama šišmiša Upravi za zaštitu prirode Ministarstva.

Gradonačelnica Petra Škrobot istaknula je kako Grad Samobor poduzima sve potrebne mjere kako bi se očuvalo stanište šišmiša.

– Nije nam drago što će se radovi prolongirati, no ovakvu situaciju nismo mogli predvidjeti te ćemo se prilagoditi i poduzeti sve potrebne mjere kako bismo zaštitili šišmiše nadajući se da se radovi neće predugo otegnuti. Prisustvo šišmiša u tavanskom prostoru Vile Allnoch predstavlja jedinstveni izazov za sve nas. Prioritet nam je zaštititi ovu zaštićenu vrstu, koja je ključni dio našeg ekosustava. Mi kao grad moramo poštivati propise koji osiguravaju njihovu sigurnost i dobrobit. Stoga smo odmah poduzeli potrebne korake kako bismo se uskladili s preporukama i pravilima Ministarstva zaštite okoliša i zelene tranzicije. Naša je dužnost osigurati da svi radovi koji se provode u Vili Allnoch budu u skladu s najvišim standardima zaštite okoliša. Kroz ovaj proces nastojat ćemo uskladiti potrebe konzervacije s našim planovima za obnovu vile. Osim zaštite šišmiša, ova situacija pruža nam priliku da podignemo svijest o važnosti očuvanja prirodnih staništa. Vila Allnoch nije samo povijesna građevina već postaje dom jednoj od najvažnijih ekoloških priča našeg grada. U međuvremenu, nastavit ćemo pažljivo planirati i koordinirati radove kako bismo minimizirali kašnjenja i nastavili s našim projektom čim to bude moguće. Na kraju, vjerujem da će vila nakon obnove postati ne samo dragulj naše kulturne baštine već i primjer harmonije između čovjeka i prirode – istaknula je Petra Škrobot.

Prati se temperatura, vlaga...

Trenutačno su svi radovi na tavanu objekta završeni i preostaju samo unutarnji radovi. Kako bi se zaštitilo stanište šišmiša i mladih jedinki, potrebno je poduzeti niz mjera kao što su praćenje temperature i relativne vlage zraka u skloništu, postavljanje neobrađenih drvenih greda, ograničiti ventilaciju tako da se ne postavljaju uređaji koji emitiraju ultrazvuk u rasponu do 200 kHz... Zbog osiguranja posebnih uvjeta za očuvanje skloništa šišmiša do 1. rujna ulazak u prostor dozvoljen je samo istraživačima šišmiša i djelatnicima nadležnih javnih ustanova.

Svečane promocije prvostupnica i magistara održane su protekli tjedan na Sveučilištu Sjever u Koprivnici Sveučilište Sjever Promocija 216 prvostupnica i magistara storyeditor/2024-06-20/viber_slika_2024-06-18_11-16-11-632.jpg Pilot-projekt "Prvo digitalno selo u Hrvatskoj" s razlogom se provodi u Osječko-baranjskoj županiji Dronovima zasijano 50 hektara površine u Općini Strizivojna storyeditor/2024-06-23/Dubrava_4.jpg Stara Kapela ima najbolji uzgoj vrhunskih goveda po broju stanovnika Veleposlanik Francuske u Hrvatskoj posjetio Salers Centar u Staroj Kapeli