Izbornik
Naslovnica Gradovi Samobor
Radi se na očuvanju kulturno-povijesne baštine

Novo ruho Vile Allnoch i Samoborskog muzeja

storyeditor/2024-07-27/Nove_daske_na_pozornici_u_Kino_Samobor.jpg
Foto: Grad Samobor DASKE KOJE ŽIVOT ZNAČE Obnovljena je i pozornica u dvorani samoborskog kina, gdje se redovito održavaju filmske projekcije, kazališne predstave i ostala događanja

U tijeku su radovi na energetskoj obnovi Samoborskog muzeja te obnovi Vile Allnoch, a oba su objekta zaštićeno kulturno dobro.

– Smatramo da je naša dužnost čuvati kulturno-povijesnu baštinu, koja je, među ostalim, važan dio turističke ponude Samobora. Upravo zato ulažemo u obnovu ustanova u kulturi kao i projektnu dokumentaciju koja je bila podloga za dobivanje europskih sredstava. Značajna europska sredstva koja su ostvarena za ove projekte, u ukupnom iznosu od oko 4,5 milijuna eura, uvelike nam pomažu da ostvarimo svoj cilj, a to je da Samoborski muzej, u koji se godinama nije ulagalo, postane reprezentativna ustanova u kulturi, a Vila Allnoch, koja je bila na listi gradskih nekretnina za prodaju, zasja u novom ruhu – ističe gradonačelnica Petra Škrobot.

Poslije završetka svih opsežnih radova, koji za sada napreduju prema planu, Vila Allnoch imat će kulturno-turističku namjenu. U novouređenom prostoru planiran je pomno osmišljen atraktivan sadržaj koji će građanima i posjetiteljima na suvremen način približiti kulturno bogatstvo Samobora i njegove baštine.

S tim ciljem Grad Samobor – Samoborski muzej u suradnji s kreativnim timom za interpretaciju baštine iz tvrtke Muze intenzivno radi na osmišljavanju i realizaciji novog stalnog postava Samoborskog muzeja, na postojećoj lokaciji u Dvorcu Livadić i u budućem novom prostoru Vile Allnoch. Obnovljena je i pozornica u dvorani samoborskoga kina. "Daske koje život znače" dobile su novo ruho, a u dvorani Kina Samobor redovito se održavaju filmske projekcije, kazališne predstave i ostala događanja.

Vila Allnoch sagrađena je u prvoj polovini 19. stoljeća i sa svojim okolišem je primjer reprezentativne gradske vile. Ustrojbena je jedinica Samoborskog muzeja i vodi se kao Otvorena galerija, a nakon petrinjskog potresa, podsjetimo, objekt je dobio oznaku privremene neuporabljivosti.

Župan Igor Andrović predao je ravnatelju županijskog Zavoda za javno zdravstvo "Sveti Rok" dr. Miroslavu Venusu ključeve automobila kupljenog za potrebe rada službe za školsku medicinu Župan uručio ključeve Novo vozilo ZJZ-u "Sveti Rok" Slavonski Brod i ove će godine biti domaćin CMC 200 Slavonija festa u povijesnom ambijentu barokne Tvrđave Brod Dolaze Parni valjak, Škoro... Slavonski Brod domaćin 8. CMC 200 festivala storyeditor/2024-07-25/foginovo_6.JPG Na Foginovo kupalište dolazi i Bibliokombi Gradske knjižnice Foginovo kupalište omiljena je ljetna destinacija Karlovčana