Izbornik
Naslovnica Gradovi Split
Završeni radovi u Arhiđakonovoj

Novom odvodnjom spašava se kasnoantički mozaik, jedan od najznačajnijih u Palači

Novom odvodnjom spašava se kasnoantički mozaik
Foto: Grad Split
Također, i projekt prezentacije lokaliteta mozaika nastavlja se dalje. U planu su daljnja arheološka istraživanja na sjeverozapadnom dijelu mozaika i restauratorski radovi na dijelu mozaika u prostoru Etnografskog muzeja.

Radova na rekonstrukciji zapadnog dijela Arhiđakonove ulice koji su končano riješili odljev oborinskih voda koji ugrožava i podni kasnoantički mozaik završeni su početkom ovog tjedna, tri mjeseca prije ugovorenog roka. Izvođač je bila tvrtka Kvinar d.o.o. iz Podstrane, a vrijednost radova je 210 tisuća kuna s PDV-om.

Uz 32 mil. kuna za obnovu, dobit će i 50 milijuna za modernizaciju i razvoj obrazovanja Splitska Obrtna tehnička škola postaje Regionalni centar kompetentnosti

Rekonstrukcijski projekt zapadnog dijela Arhiđakonove ulice obuhvatio je dio ulice od izlaza iz podruma Dioklecijanove palače do kamenog popločanja (zona sa zemljanim – šljunkastim završnim slojem). Na spomenutom obuhvatu izveo se nosivi sloj kako bi se mogla izvesti rekonstrukcija podne površine. Rekonstrukciju mozaika vrijednu 133 tisuće kuna izveo je Hrvatski restauratorski zavodm navodi Grad Split.

Veliki problem na spomenutom platou uz ulicu predstavlja neadekvatna oborinska odvodnja koja negativno utječe na očuvanju obližnjeg mozaika. Na dijelu kasnoantičkog mozaika skupljaju se oborine zbog površinskih neravnina i taj problem nije bio dio ovog projekta. Međutim, adekvatno rješenje odvodnje cijelog platoa će svakako pridonijeti manjem zadržavanju vode na mozaiku te spriječiti daljnje propadanje tog arheološkog lokaliteta zbog vlage. Riječ je o jednoj od najznačajnijih mozaičnih površina pronađenih u Dioklecijanovoj palači, a čija potpuna konzervacija tek predstoji.

KULTURA U GRADU U sklopu Splitskog ljeta premijerno izvedena dramska predstava "Teške ljubavi"

Osim toga, pokrenuta je i procedura nabave projekta zamjene postojećih metalnih vrata s plastikom, pa bi ista do kraja godine trebala biti zamijenjena boljim i primjerenijim rješenjem. Također, i projekt prezentacije lokaliteta mozaika nastavlja se dalje. U planu su daljnja arheološka istraživanja na sjeverozapadnom dijelu mozaika i restauratorski radovi na dijelu mozaika u prostoru Etnografskog muzeja.