Izbornik
Naslovnica Gradovi Labin
Zamah investicija

Nudi se 700 radnih mjesta, u planu i zgrada za smještaj onih iz udaljenih mjesta

sajam poslova
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL/Ilustracija
Sajam poslova u Labinu održava se tijekom cijelog ovog tjedna, a centralni događaj bit će u subotu u Gradskoj knjižnici gdje će se građanima predstaviti poslodavci

Kako ističu iz gradske uprave Labin se na karti Istarske županije pozicionira kao "business friendly" područje u kojem svoje mjesto mogu naći investitori iz područja turizma i industrije, ali i obrtnici te kreativci. Zamah investicija obilježen je i povećanim zahtjevima za adekvatnim ljudskim resursima, stoga se osim centralnog događaja nudi i niz radionica, predavanja i aktivnosti koje traju do 25.ožujka, stvarajući tako podlogu za obilježavanje prvog tjedna posvećenog zapošljavanju u Labinu. Aktivnosti u 'tjednu poslova' odvijat će se na mikrolokaciji u centru grada, i to u Gradskoj knjižnici i Rock Caffeu.

- Proveli smo i anketiranje na terenu te došli do podatka da gospodarstvenici nude sedam stotina radnih mjesta - kazao je labinski gradonačelnik Tulio Demetlika, javlja Glas Istre

- Gospodarstvo Labinštine je snažno te se poslodavci nalaze pred problemom pronalaska radne snage. Svjesni problema, voljni su podržati programe prekvalifikacije, razgovaramo i o mogućnosti gradnje stambene zgrade za smještaj zaposlenih te pokrivanju troškova prijevoza radnika koji bi došli iz udaljenijih krajeva. Osnovne i srednju školu također smo uključili u projekt. Važno je upoznati učenike sa srednjoškolskim obrazovnim programima koji im se nude, kako u Labinu tako i u Puli. Konačni cilj nam je postati Grad prijatelj gospodarstvenika. Kriteriji su strogi, no uvjeren sam da ih možemo zadovoljiti - poručio je Demetlika.

Niz radionica i predavanja

U sklopu sajma danas će se održati i predavanje o alternativnim modelima financiranja u poduzetništvu tj. sustavu prve hrvatske etične banke koje će održati Jelena Brščić i Renata Kiršić, predstavnice poslovne mreže ebanke, a predavanje počinje u 17 sati. Srijeda je rezervirana za događanja u Rock Caffeu, gdje će se kroz tribinu raspravljati o mogućnostima razvoja kreativnih industrija u Labinu. Tribina počinje u 19 sati, a na njoj sudjeluju labinski kreativci iz Kreativne lige.

U duhu poticanja (samo)zapošljavanja, LAG istočna Istra sa Savjetom mladih Grada Labina u četvrtak organizira inspirativnu radionicu na temu start-upa. U goste dolaze mladi uspješni Riječani, Goran Čandrlić koji će predstavljati KISHA start-up koji je na tržište lansirao „pametni kišobran“, dok će Mateo Stupčić predstavljati aplikaciju PointMe i aktivnosti poduzeća Silos koji se bave promicanjem poduzetništva kod mladih. Labinsku uspješnu priču predstavlja Domagoj Ostović ispred Lloyds design studia.

Centralni događaj, Sajam poslova, odvijat će se u prostorima Gradske knjižnice Labin u subotu 25. ožujka gdje će se svima zainteresiranima prestaviti brojni poslodavci. Aktivnosti se odvijaju na tri lokacije i to u hodniku knjižnice gdje svi zainteresirani kroz info punktove mogu pronaći sve informacije o zapošljavanju i obrazovnim mogućnostima. U polivalentnoj dvorani mogu sudjelovati na prezentacijama mogućnosti koja nude poduzeća na području Labina, a ujedno i obrazovne ustanove, dok je zadnja aktivnost individualni razgovori s poslodavcima koje možete obaviti na licu mjesta.

Sajam poslova u Labinu organiziran je u suradnji između Savjeta mladih Grada Labina i Gospodarskog vijeća Grada Labina, te uz podršku Grada Labina, a cilj je stvaranje dijaloga između poslodavaca i onih koji traže posao, s posebnim naglaskom na mlađu populaciju.