Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
VINKOVCI

O 240 starijih građana i osoba s invaliditetom skrbit će se 30 žena

1/4
Foto: Vinkovci
Projekt je vrijedan gotovo 197 tisuća eura te podrazumijeva rad s korisnicima do 31. srpnja ove godine s tendencijom produženja, rekla je Adrijana Bojko

U sklopu trećeg nastavaka projekta Zaželi, financiranog iz Europskog socijalnog fonda, zaposleno je 30 žena s područja Grada Vinkovaca koje se nalaze u evidenciji HZZ-a, a imaju najviše SSS. Prednost pri zapošljavanju imale su žene koje pripadaju ranjivim skupinama i starije su životne dobi pa su zbog toga teško zapošljive.

Od 1. veljače

One su s radom započele 1. veljače 2023. te će u sljedećih šest mjeseci pružati uslugu potpore i podrške za čak 240 starijih i nemoćnih građana i osoba s invaliditetom koji će imati neophodnu pomoć u svakodnevnim životnim potrebama. Zapošljavanjem žena i pružanjem usluge podrške i pomoći potaknut će se socijalna uključenost i povećati razina kvalitete života za krajnje korisnike, a samim tim povećat će se prevencija prerane institucionalizacije starijih osoba i/ili nemoćnih osoba u Vinkovcima.

Ugovore o radu podijelio im je gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić, koji je projekt Zaželi izdvojio kao jedan od onih kojim se u puno situacija pomoglo građanima, kako korisnicima tako i njihovim obiteljima.

– Otići na posao, a kući imati stariju osobu koja ne može sama funkcionirati velika je briga, a projektom Zaželi svima njima smo donekle olakšali tu situaciju. Govorimo o 30 žena koje počinju s radom, ali govorimo i o 240 korisnika te o milijun i pol kuna koliko će kroz njihove plaće biti usmjereno prema njima. To je dobra priča koja zadovoljava više segmenata. Tu su teže zapošljive žene, korisnici koji trebaju pomoć, ali i njihove obitelji kojima smo olakšali barem nekoliko sati dnevno, trenutke u kojima znaju da ih je netko obišao, da su lijekovi tu, da im je netko pripomogao u onim stvarima s kojima se svakodnevno susrećemo i koje su nužne za život – rekao je Bosančić.

Vrijedan projekt

Prema riječima voditeljice projekta Adrijane Bojko iz Agencije za razvoj i investicije grada Vinkovaca VIA projekt je odobren od Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. Vrijedan je gotovo 197 tisuća eura (1,5 milijuna kuna) te podrazumijeva rad s korisnicima od 1. veljače do 31. srpnja ove godine s tendencijom produljenja na dulji period.

Pročelnica Upravnog odjela društvenih djelatnosti Andrea Vinković izdvojila je podatak da će u sklopu projekta biti zaposlena i jedna osoba koja će biti zadužena za dokumentaciju, vezano za ciljanu skupinu, odnosno pratit će i kontrolirati rad svih zaposlenih žena. Napomenula je i da su prethodno imali 50 žena koje su se brinule o 300 korisnika, odnosno svaka od njih za 6 korisnika. Ovog je puta situacija nešto drukčija jer imaju mogućnost zaposlenja 30 žena. Grad Vinkovci nositelj je projekta, a partneri su Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Vinkovci i Centar za socijalnu skrb Vinkovci.

informativno Građani na kućne adrese dobili peludni kalendar OSIGURANA SREDSTVA Pola milijuna eura za opremanje Gradske knjižnice POVRATAK Vratili se iz Njemačke i pokrenuli posao proizvodnje čeličnih konstrukcija