Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
Regionalni centar za gospodarenje otpadom

'O Piškornici treba raspravljati racionalno i bez demagogije'

Kolegij načelnika
Foto: Grad Koprivnica
Nadam se da možemo zaboraviti prošlost, okrenuti novi list i izbaciti politički motivirane rasprave, rekao je M. Jakšić

Na kolegiju gradonačelnika i općinskih načelnika iz Koprivničko-križevačke županije raspravljalo se o gospodarenju otpadom i mogućnosti sufinanciranja mjera koje jedinice lokalne samouprave trebaju provesti tijekom 2018. godine. Neizostavna tema bio je Regionalni centar za gospodarenje otpadom (RCGO) Piškornica.

Tko će platiti penale

Gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić smatra da je populistički i kontraproduktivno raspravljati o tome treba li taj RCGO u vrijeme kad ima toliko otpada, a nema predloženog drugog rješenja. – Otpad postoji, vidimo da nas i penali počinju pritiskati, a u suradnji s Ministarstvom moramo priču okrenuti u pozitivnom smjeru. Nadam se da možemo zaboraviti prošlost, okrenuti novi list i izbaciti politički motivirane rasprave te uvesti racionalnu komunikaciju i napraviti posao koji građani od nas očekuju – poručio je gradonačelnik Jakšić, koji je pozvao načelnike i gradonačelnike da razumno pristupe toj temi koja će omogućiti rješavanje pitanja gospodarenja otpadom na području cijele županije. Direktor poduzeća Piškornica Mladen Ružman napomenuo je da je RCGO dio sustava koji se naslanja na primarnu selekciju i odvojeno prikupljanje i obradu otpada.

Mišel Jakšić Promocija Udruga Zagoraca iz Koprivnice uređuje etnokuću u Herešinu

– Radimo na tome da uvažimo kapacitete koji su se promijenili, a glede daljnjeg razvoja projekta važno nam je zakonsko definiranje uloge Centra, pri čemu očekujemo pomoć države. Bez Piškornice ne vidim rješenje za ovaj sustav, a svatko od nas treba se zapitati tko će platiti penale čiji iznosi nisu mali – istaknuo je direktor Ružman.

Tajnica kabineta ministra zaštite okoliša i energetike Irena Relić kazala je da sustav gospodarenja otpadom na području Hrvatske nije moguć i tehnički je neizvediv bez centara za gospodarenje otpadom, dok je državni tajnik Mile Horvat napomenuo da je koncept s 11 centara prihvatila i Europska komisija koja je za njih osigurala velika sredstva.

Aktualna tema

– Ako ne iskoristimo ta sredstva, morat ćemo raditi o svom trošku i prilično je neozbiljno ne iskoristiti milijune koji su nam dostupni. Ne vidimo drugo rješenje za ovaj sustav jer idealnog odvajanja otpada nema, a s predstavnicima centara imamo redovite sastanke i nadziremo cijeli postupak. Nadamo se kako će promjena pristupa projektima centra ubrzati stvari i da ćemo uskoro doći do zajedničkog cilja – zaključio je Horvat.

Piškornica Damir Ruk iz Koprivničkih voda: Piškornica nema utjecaja na pitku vodu i crpilište Ivanščak te na površinske vode

– Tema gospodarenja otpadom na ovom je području vrlo aktualna – rekao je župan Darko Koren. Hrvatska je na 27 posto odvojenog sakupljanja otpada,a cilj je do 2020. godine doći do 50 posto.

Od iduće godine zabranit će odlaganje otpada na neuređenim i neusklađenim odlagalištima.

RCGO Piškornica postala je vruća tema nakon afere s milijunskom otpremninom bivšem direktoru Mladenu Jozinoviću, a dio mještana prosvjedovao je tražeći da se utvrdi utjecaj na okoliš i da se smanje planirane količine otpada.

Piškornica Čeka se odobrenje Grada Varaždina Piškornica od C.I.O.S.-a kupuje tvornicu za obradu otpada