Izbornik
Naslovnica Gradovi Novska
Novljani i njihovi gosti prisjetili su se događaja otprije 31 godine

Obilježen Dan hrvatskih branitelja Grada Novske

Foto: Novska
Tijekom Domovinskog rata novljanska je postrojba dala veliki doprinos u obrani i oslobađanju okupiranih naselja, a mnogi su branitelji bili i pripadnici drugih postrojbi i gardijskih brigada, sudjelujući u ratnim zadaćama diljem Hrvatske

U sjećanje na prvo okupljanje dragovoljaca s područja Novske, Jasenovca i Lipovljana, 28. lipnja slavi se kao Dan hrvatskih branitelja Grada Novske. Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod  spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Gradskom parku, svečanim postrojavanjem te mimohodom policije i vojnih postrojbi iz Domovinskog rata na Trgu dr. Franje Tuđmana u Novskoj je 28. lipnja 2022. proslavljen Dan hrvatskih branitelja Grada Novske.

Stigli i ministri

– Prije 31 godinu, 131 dragovoljac stao je jedan pokraj drugoga, bili su spremni braniti svoj dom. Ova prva formacija branitelja bila je početak osnivanja 62. samostalne bojne ZNG-a Novska, kasnije 125. brigade HV-a Novska, koja je dala velik doprinos u obrani i oslobađanju okupiranih naselja tijekom Domovinskog rata – rečeno je na obilježavanju kojem  su nazočili i ministar hrvatskih 
branitelja i potpredsjednik Vlade RH Tomo Medved i Marin Piletić, ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Oni su, s gradonačelnicom Marijom Kušmiš, izaslanikom Ministarstva unutarnjih poslova, načelnikom PP Novska Jurom 
Klišaninom, predsjednikom Županijske skupštine Sisačko-moslavačke županije Matom Fofićem, predstavnicima regionalne i lokalne vlasti, udruga proizašlih iz Domovinskog rata te zapovjednicima ratnih postrojbi, odali počast i položili vijenac kod  spomenika poginulih hrvatskih branitelja u gradskom parku.

Izaslanstva su se potom pridružila svečanom mimohodu vojnih i policijskih postrojbi te hrvatskih branitelja veterana ulicama Grada Novske prema Trgu dr. Franje Tuđmana.

Veliki doprinos

– Velikosrpski pakleni stroj nije uspio spaliti i srušiti novoosnovanu hrvatsku državu zahvaljujući hrabrim hrvatskim braniteljima, najboljim sinovima Novske i okolice koji su se organizirali i bili pripravni obraniti svoje. U ime predsjednika Vlade i u svoje ime iskazujem zahvalu na hrabrosti, požrtvovnosti i svemu onome što ste učinili kako bi Hrvatska danas bila slobodna – rekao je ministar Medved.

Dragovoljci s područja Novske, Jasenovca i Lipovljana okupili su se 28. lipnja 1991. godine kako bi branili svoje domove i 
napadnutu domovinu. Slabo naoružani, ali odlučni suprotstaviti se neprijatelju, agresorskoj JNA i pobunjenim Srbima, stali su u 
stroj ispred svog zapovjednika Milana Čorka.

Tijekom Domovinskog rata postrojba je dala veliki doprinos u obrani i oslobađanju okupiranih naselja, a mnogi su branitelji bili i pripadnici drugih postrojbi i gardijskih brigada, sudjelujući u ratnim zadaćama diljem Hrvatske.