Izbornik
Naslovnica Gradovi Pula 26 pregleda
Žrtve fašista

Obilježen Dan spomena grada Pule i 73.obljetnica ubojstava 21 antifašista

Pula antifašisti
Foto: Grad Pula
Najstariji ubijeni imao je tada 51, a najmlađi samo 16 godina. Izvučeni iz pulskog zatvora, gdje su bili kao simpatizeri antifašističkog pokreta. Odabrani su nasumce i dovedeni na Veli Vrh gdje su pogubljeni, podsjetio je predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista Pule Livio Blašković

Predstavnici Pule i gradske Udruge antifašističkih boraca i antifašista u ponedjeljak su položili vijence na Spomen obilježje na Vodnjanskoj cesti u povodu Dana spomena Grada Pule i 73. obljetnice ubojstva 21 antifašista.

- Najstariji ubijeni imao je tada 51, a najmlađi samo 16 godina. Izvučeni iz pulskog zatvora, gdje su bili kao simpatizeri antifašističkog pokreta. Odabrani su nasumce i dovedeni na Veli Vrh gdje su pogubljeni. To je bio odgovor fašista zbog ubojstva Giuseppea Bradamantea, krivca za brojna zlodjela nad stanovništvom, kojeg su pulski partizani smaknuli dan ranije u Štinjanu - podsjetio je predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista Pule Livio Blašković.

Rekao je kako je iznimno zahvalan Gradu što je taj dan uvršten u Statut grada kao Dan spomena Grada Pule na žrtve fašizma pogubljene 2. listopada na Velom Vrhu. To je učinjeno na inicijativu Udruge antifašističkih boraca Grada Pule i Udruge antifašističkih boraca Hrvatske.

Blašković je pozvao okupljene da prisustvuju i satu povijesti u sklopu zavičajne nastave u Osnovnoj školi Veruda na kojemu će biti riječi o događajima iz vremena Narodnooslobodilačke borbe (NOB) jer se danas, rekao je, "iskrivljuju neke činjenice, a čak i udžbenici vrve neistinama i iskrivljenim činjenicama".

- Zato učenike odmalena treba učiti pravim i istinitim stvarima - poručio je Livio Blašković.