Izbornik
Naslovnica Gradovi
Grad Bjelovar i ove godine nastavlja sufinancirati sanacije pročelja i krovova

Obnova 11 građevina kulturno-povijesne cjeline koštat će 2,3 milijuna kuna

Foto: Grad Bjelovar
Grad Bjelovar iz gradskog će proračuna tijekom dvije proračunske godine platiti 1,1 milijun kuna

Grad Bjelovar i ove godine nastavlja sufinancirati sanacije i obnove pročelja i krovova građevina unutar kulturno-povijesne cjeline. Kako najavljuju, izvršit će se radovi na 11 građevina i to u ukupnom iznosu subvencije Grada Bjelovara od 1.124.033,05 kuna, dok ukupna vrijednost radova iznosi 2.308.935,48 kuna. Jedna od zgrada koju uskoro čeka obnova je i ona u Ulici J.J. Strossmayera br. 6 u Bjelovaru, a predstavnica stanara, Đurđa Pokos, vrlo je zadovoljna modelom sufinanciranja od strane Grada Bjelovara.

Grad Bjelovar osnovao tvrtku za razvoj programa istraživanja geotermalnih voda Terme Bjelovar upravljat će bazenskim kompleksom u Velikom Korenovu

Dogovor stanara

– Mi smo namjeravali sami obnoviti zgradu, no ova nas je mogućnost iznenadila i naravno da smo je objeručke prihvatili. Vrlo sam sretna što imam normalne i razumne susjede koji razmišljaju pozitivno. Procjenjujemo da će radovi iznositi više od 300 tisuća kuna, s tim da mi s većinom novčanih sredstava raspolažemo. Grad Bjelovar će osigurati 100 tisuća kuna. Naime, samoinicijativno smo povećali iznose pričuve. Fasadu s unutarnje strane zgrade već smo napravili uz pomoć pričuve, čiji iznos ovisi o kvadraturi pojedinog stana. Ja osobno plaćam 330 kuna pričuve za stan od 60 kvadrata. U zgradi je 30 stanara, redovito održavamo sastanke i o svemu se dogovaramo. Ljudi su korektni i drže se dogovora – poručuje gospođa Pokos.

Nije velik odaziv

Ovaj program Grad Bjelovar provodi posljednje dvije godine. Ima jako puno starih i dotrajalih fasada i krovova na zgradama, a kako bismo građanima olakšali proces obnove, a ujedno uljepšali vizuru Bjelovara, u gradskoj su upravi odlučili pomoći sufinanciranjem.

POMOĆ ŽUPANIJE Sufinancira prehranu za 270 osnovnoškolaca

– Naša je želja da se ponovno počnu obnavljati fasade, no stanari iz pričuve to ne mogu tako jednostavno odraditi. Uvijek određeni iznosi nedostaju i zato smo se odlučili na provedbu “Programa sufinanciranja sanacije i obnove pročelja i krovova građevina unutar kulturno-povijesne cjeline”. To radimo kako bi naš grad bio ljepši i sigurniji, a građane želimo motivirati da se uključe u ovu priču. Isto tako, obnovom pomažemo i našim građevincima koji obavljaju te poslove. Radove planiramo isplatiti za dvije proračunske godine, ove i sljedeće.

Za deset građevina Grad Bjelovar će sufinancirati 80 posto ukupnog iznosa, a za jednu 50 posto. Mislim da je to velika pomoć. Nažalost, odaziv nije velik i mislim da je to loše. Sve prijave koje smo zaprimili su prihvaćene, čak smo išli i na povećanje iznosa za sufinanciranje. Želimo da ovaj program što više zaživi i da se stanari što više krenu javljati na pozive. Vjerujem da ćemo već sljedeće godine, budemo li vodili Grad Bjelovar, imati zadovoljavajući broj zgrada prijavljenih za obnovu. Benefiti su golemi, kako za grad tako i za same stanare. Stare oronule fasade su jedan od velikih problema Bjelovara. Neke je stanove u jako starim zgradama Grad Bjelovar želio kupiti. No, tu nailazimo na problem jer ih vlasnici ne žele prodati prema procijenjenim vrijednostima jer imaju jako malu tržišnu cijenu – zaključio je gradonačelnik Dario Hrebak.