Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Grad Bjelovar osnovao tvrtku za razvoj programa istraživanja geotermalnih voda

Terme Bjelovar upravljat će bazenskim kompleksom u Velikom Korenovu

Foto: Grad Bjelovar
Na 1500 metara temperatura vode je 68 stupnjeva, pripremljena je dokumentacija, ali do faze bušenja proći će još barem dvije godine

Grad Bjelovar osnovao je tvrtku Terme Bjelovar d.o.o. u cilju razvoja programa istraživanja geotermalnih voda i pridobivanja geotermalnih voda u energetske svrhe, kao i upravljanja budućim bazenskim kompleksom u Velikom Korenovu u blizini Bjelovara.

PRIJAVITI SE MOGU GRADOVI I ŽUPANIJE DO ISTEKA SREDSTVA Za projektnu dokumentaciju do 280.000 kuna

Održiv i inovativan projekt

Na temelju provedenih specijalističkih naftno-geoloških analiza i dostupnih podataka zaključeno je da postoji značajan geotermalni potencijal na lokalitetu u Velikom Korenovu, koji bi istražnim radovima na budućoj proizvodnoj geotermalnoj bušotini, na dubini do 1500 metara, trebali biti i definirani. Podsjetimo, za tu je bušotinu nadležno ministarstvo nedavno dalo i odobrenje.

– Bjelovar je jedan od rijetkih gradova za koje se javno, znanstveno i činjenično zna da je bogat geotermalnom energijom. Ogromne količine tople vode nalaze se na ovoj lokaciji. Napokon smo, zajedno sa suradnicima s Geotehničkog fakulteta iz Varaždina, odlučili nešto po tom pitanju poduzeti. Došli smo u fazu u kojoj puno govorimo o pametnom gradu i zelenoj te održivoj ekonomiji. Nastojimo da upravo na ovom prostoru, ovim livadama, nikne jedan pametan, inovativan i održiv projekt koji teži zelenoj tranziciji, što EU ovih dana posebno naglašava putem Nacionalnog plana za oporavak i otpornost putem kojeg u Hrvatsku dolazi 45 milijardi kuna. Taj potencijal smo spremni iskoristiti u vidu izgradnje kupališta. Nekima će to možda zvučati megalomanski, no projekt je itekako ostvariv – objasnio je entuzijastično gradonačelnik Hrebak, ne zaboravivši spomenuti i idejnog začetnika ovog projekta, nažalost nedavno preminulog pročelnika Ivicu Markovinovića, koji je gradonačelnika prije tri godine prvi put dovezao na farmu i govorio o velikim mogućnostima geotermalne vode.

U tijeku je izgradnja osnovne škole vrijedne 17,8 milijuna kuna Osnovci iz Luke od jeseni će na nastavu ići u jednoj smjeni

Do sada je u projekt uloženo između pet i sedam milijuna kuna, a kreće i jedan novi projekt koji se radi u suradnji s Geotehničkim fakultetom. Oko 800 metara dalje nalazi se jedna stara bušotina koja je na dubini od 1500 metara gdje temperatura vode iznosi čak 68 Celzijevih stupnjeva. Proces pripreme dokumentacije trajao je tri godine, a sve kako bi ishodili dozvolu za daljnje geotermalno ispitivanje tog područja. Da bi se došlo do faze bušenja, proći će još gotovo dvije godine.

Vizija za budućnost

– Znači, imamo bušotinu na dubini 500 metara gdje toplina vode iznosi 31 stupanj te bušotinu s vodom temperature oko 68 stupnjeva. Prva bušotina podliježe Zakonu o Hrvatskim vodama, a druga Zakonu o energetici. Toplija voda bit će namijenjena za toplanu kojom bi se topla voda dovodila do Bjelovara ili za izgradnju staklenika na ovom području. Uskoro ćemo vrlo vjerojatno dobiti oko 80 hektara državnog zemljišta koje će Gradu biti poklonjeno upravo za gradnju staklenika, proizvodnih industrijskih hala i slično. Za dvije godine, na udaljenosti od 200 metara, imat ćemo izlaz s buduće brze ceste. Dakle, imamo jako lijepu zaokruženu priču. Moramo imati viziju kako želimo da izgledaju grad Bjelovar i njegova okolica – rekao je gradonačelnik Hrebak.