Izbornik
Naslovnica Gradovi
Sanacija zgrada, prometnica i infrastrukture

Obnova nakon potresa odvija se prema zacrtanom planu

Obišli su zgradu Pučkog otvorenog učilišta, zgradu suda i četiri stambene zgrade u Ulici bana Josipa Jelačića. Župan Kožić zahvalio je Vladi na mogućnosti korištenja decentraliziranih sredstava za obnovu zgrada javne namjene
1/2
Foto: Grad Zaprešić
Gradonačelnik Željko Turk rekao je da se zgrada Pučkog otvorenog učilišta intenzivno obnavlja, a za nekoliko dana počinje obnova zgrade suda. Saniraju se, uz ostalo, i prometnice. Razmišlja se i o gradnji centra civilne zaštite

– Iznimno sam zadovoljan obnovom u Zaprešiću. Zahvalan sam gradonačelniku, županu i svim sudionicima obnove što odgovorno i u roku provode radove konstrukcijske obnove na javnim zgradama, kao i višestambenim zgradama koje vodi komunalno poduzeće – rekao je potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić pri obilasku radova na obnovi zgrada i komunalne infrastrukture na području Zaprešića.

Grad partner stanarima
Na području Zagrebačke županije iz Fonda solidarnosti financira se 148 projekata vrijednih 273 milijuna eura, što je skoro vrijednost Pelješkog mosta bez pristupnih cesta, dodao je. Uz ministra Bačića u radnom posjetu bio je i potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović te župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić. Obišli su zgradu Pučkog otvorenog učilišta, zgradu suda i četiri stambene zgrade u Ulici bana Josipa Jelačića. Župan Kožić zahvalio je Vladi na mogućnosti korištenja decentraliziranih sredstava za obnovu zgrada javne namjene i rekao da je potpisano 76 ugovora u vrijednosti od 17,5 milijuna eura.

– Najveći dio tih sredstava, točnije 7,7 milijuna eura, ugovoren je za obnovu objekata na području Zaprešića s obzirom na to da je upravo Zaprešić pretrpio najveće štete od potresa – rekao je župan. Gradonačelnik Željko Turk rekao je da se zgrada POU intenzivno obnavlja, a za nekoliko dana počinje obnova zgrade suda. Dodao je da Grad stanare zgrada oštećenih u potresu nije ostavio na cjedilu.

– Grad Zaprešić partner je stanarima u promišljanjima kako krenuti s obnovom. Iskazujemo zahvalnost Vladi na projektu sanacije zgrada, prometnica i ostale komunalne infrastrukture cijelog zaprešićkog kraja jer nema mjesta i općine koji se ne obnavljaju i ne koriste sredstva za potrese. Ugovoreni poslovi odrađuju se u rokovima – kazao je Turk.

Ministar Božinović rekao je da više od tri desetljeća svjedoči stasanju Zaprešića u modernu cjelinu i dodao da se u svim projektima obnove nastavlja s pametnim rješenjima za stanovnike i grad. Najavio je da se planira premještanje policijske postaje, a da u obzir dolazi sjeverni dio grada (Zelengaj), gdje bi trebale biti žurne službe. Razmišlja se stoga i o gradnji centra civilne zaštite koji bi bio na raspolaganju gradu, županiji, ali i na nacionalnoj razini. Završetak radova na POU planiran je za proljeće 2024. godine, a ukupna vrijednost građevinskih radova iznosi oko 3,1 milijun eura.

Obnova oštećenih prometnica
U pripremi je postupak javne nabave za potpunu obnovu zgrade javne namjene u kojoj su bili sud, gruntovnica i katastar vrijedna 4,3 milijuna eura. Na području Zaprešića i pripadajućih naselja odvija se opsežna obnova oštećenih prometnica. Grad Zaprešić nositelj je obnove ulica i klizišta na 17 lokacija, za što su iz Fonda solidarnosti EU dodijeljena bespovratna sredstva u iznosu od 5,1 milijun eura. Na području Grada Zaprešića Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine za konstrukcijsku samoobnovu višestambenih i stambeno-poslovnih zgrada isplatilo je na račune pričuva ukupni iznos od 2,5 milijuna eura. Sredinom godine očekuje se raspisivanje natječaja i za energetsku obnovu objekata koji obave konstrukcijsku obnovu.

IZLOŽBA je okupila one koji na inovacijama rade od malih nogu Održana 8. izložbi inovacija “I3G” Ivanić-Grad Najviše inovacija predstavili su učenici osnovnih i srednjih škola Nakon sportskih natjecanja članovi prosudbene komisije dali su se na posao kako bi usporedili rezultate i proglasili najbolje Tjelesno i mentalno zdravlje Ekipa Visoki napon pobijedila na obiteljskom višeboju u Slatini Napravljena je i nova zgrada u kojoj je sanitarni čvor s blagovaonicom, suvenirnica, uređen je poluotvoreni liturgijski prostor u etno stilu, napravljen je i novi križni put, dok je u sredini veliki brončani kip Gospe Marijansko svetište na Šumanovcima kod Gunje Monografija, pjesme, glazba i cijeli program za 650 godina svetišta