Izbornik
Naslovnica Gradovi
PROGRAM STANADI

Obnova povijesnih detalja u staroj jezgri

Foto: Grad Šibenik
Ovo je 47. projekt iz programa STANADI za koji je u ovogodišnjem gradskom proračunu osigurano 120 tisuća kuna

Gradonačelnik Željko Burić s konzervatorom Ivom Šprljanom obišao je dvije adrese u staroj šibenskoj jezgri na kojima su, u sklopu programa STANADI (Starine naše divne), obnovljeni povijesni arhitektonski detalji. Riječ je o gotičkom portalu u Ulici Jurja Šižgorića te portalu i drvenim vratnicama na adresi Ulica 15. siječnja 1873.

NA LOKACIJI OBJEKTA U CRNICI Počinju radovi na izgradnji novog dječjeg vrtića u Šibeniku

– Grad Šibenik, u suradnji s Konzervatorskim odjelom u Šibeniku, više od dva desetljeća provodi obnovu arhitektonskih detalja na šibenskim kulturnim dobrima kroz program STANADI. Kroz godine je očuvano i obnovljeno više od 45 dragocjenih detalja u povijesnoj jezgri grada kao što su portali, vratnice, dimnjaci, grbovi i slično. Zbog svojih potencijala i slojevitosti povijesna jezgra grada Šibenika jedna je od najljepših, a zahvaljujući ciljanim projektima gradske uprave i programu STANADI, i najočuvanijih cjelina takvog tipa. Svaki novoobnovljeni detalj doprinos je očuvanju baštine i prebogate šibenske povijesti – kazao je gradonačelnik Željko Burić.

Potpisan ugovor s tvrtkom Football Smart International d.o.o. Grad prodao dionice HNK Šibenik

Gotički portal u Ulici Jurja Šižgorića jedan je od 20-ak takve vrste u Šibeniku, a konzervatorsko-restauratorske radove izvela je zadarska tvrtka Travej. Istoj tvrtki povjereno je i čišćenje i konzervacija portala u Ulici 15. siječnja 1873., a na toj adresi obnovit će se i drvene vratnice s baroknim stilskim karakteristikama iz 18. stoljeća, koje su među 30-ak najstarijih drvenih vrata u Šibeniku. Radove na ovim vratnicama izvest će Božo Petretić, restaurator majstor. Ovo je inače 47. projekt iz programa STANADI za koji je u ovogodišnjem gradskom proračunu osigurano 120 tisuća kuna, izvijestili su iz šibenske uprave.