Izbornik
Naslovnica Gradovi
Karlovc kao veliko gradilište

Obnova Zvijezde je projekt svih projekata. Nulta točka za ostale planove

Karlovac nikad nije bio veće gradilište, raskopan je gotovo svaki dio grada, no po završetku radova Karlovčani bi trebali imati daleko veći standard. Projekt aglomeracije zasigurno iznimno važan za sve aspekte razvoja grada
1/2
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
Na polovini mandata, u jeku brojnih otvorenih milijune eura vrijednih projekata diljem grada, razgovarali smo s Damirom Mandićem, prvim čovjekom Karlovca

Karlovac nikad nije bio veće gradilište; obnavljaju se kulturne građevine, komunalna infrastruktura po cijelome gradu pa i u povijesnoj Zvijezdi, što je desetljećima najavljivano, provode se projekti vrijedni milijune eura, planiraju novi koji bi trebali gospodarski ojačati grad i Karlovčanima dati još bolji životni standard. To je bio povod za razgovor s Damirom Mandićem, gradonačelnikom Karlovca.

Na sredini ste mandata: jeste li zadovoljni, koje biste projekte izdvojili?

Svaki projekt ima svoju važnost i svrhu. Nastavili smo na tragu prvog mandata intenzivno raditi. Ipak, moram izdvojiti projekte koji nisu direktno u nadležnosti gradske uprave, već hrvatske Vlade, iako smo kao uprava svoje obveze u tim projektima odradili i odrađujemo istog časa. Nijedna Vlada kao trenutačna još od Domovinskog rata nije u Karlovcu pokrenula i realizirala ovoliki broj državnih projekata: obrana od poplava, cestovna infrastruktura s naglaskom na obilaznicu Turnja i rotor Logorište, drugi kolosijek Karlovac – Leskovac. Ovi projekti zalog su gospodarske i demografske budućnosti Karlovca.

Aglomeracija, zamjena vrelovoda – koliko su ti projekti važni za gospodarski razvoj grada?

Definitivno je projekt aglomeracije iznimno važan za sve aspekte razvoja grada i bolji standard građana jer ćemo napokon u svim gradskim četvrtima imati kanalizaciju, ali i sigurniju vodoopskrbu. Moram reći da smo uza sve probleme i prepreke imali sreću s izvođačima. Odnos je partnerski, svjesni smo njihovih problema oko cijena i radne snage, ali i oni uvažavaju naše zahtjeve koji nisu mali, pogotovo kad se radi o samim radovima, ali i kvaliteti radova. Obnova vrelovoda osigurat će budućnost grijanja za gotovo 8000 obitelji sljedećih 50 godina. Nastojat ćemo je i širiti.

Osim komunalnih projekata, puno se ulaže u obnovu kulturnih objekata, gotovo nikada nije bilo toliko obnova u isto vrijeme – koliko je to bilo teško postići?

Iskoristili smo sva sredstva iz Fonda solidarnosti. Svi objekti, a tu govorimo o Mihalićevoj kući na Gazi, Maloj zgradi gradske uprave, Hrvatskom domu, zgradi Kamoda i Muzeja, su u proceduri projektiranja cjelovite obnove. Kao i kod OŠ Dragojle Jarnević, imamo podršku Ministarstava. Svi objekti dobit će vrlo brzo i konkretne namjene. Posebno su mi važni ovi projekti u Zvijezdi. Karlovačka županija osigurala je sredstva za klizišta Suci i Vukmanić i neke manje projekte. Dobro smo to odradili.

Što nosi aglomeracija, cjelovita obnova komunalne infrastrukture u Zvijezdi, staroj gradskoj jezgri?

Obnova Zvijezde je projekt svih projekata. Ovo je bio zadnji trenutak da krenemo u tu vrstu obnove koja je, zapravo, nulta točka za sve daljnje razvojne planove najstarijeg dijela Karlovca. Izdvojili smo velika vlastita sredstva kako bismo obnovu realizirali. Radujem se svim radovima. Očekujem i reakciju privatnih vlasnika jer ovo što mi imamo nadaleko nitko nema. Uvjeren sam da ćemo već polovinom 2024. vidjeti prve rezultate.

Kada će Karlovčani moći u kino u svom gradu?

Otvorenje je početkom rujna. Obnova kina Edison za nas nije bila samo materijalna obnova nego i pitanje stanja svijesti. Ako je moguće obnoviti Edison, onda je sve moguće. Pokazalo se da je moguće! Osim audiovizualnih umjetnosti, kino će biti i mjesto koje će pričati našu karlovačku turističku priču naslonjenu na kulturnu baštinu. Ovdje ističem i da će Karlovac biti jedini grad koji će u istoj godini urediti objekte nazvane po Tesli i Edisonu. Karlovac spaja nespojivo!

Brinemo i o društvenoj svakodnevici

U prvom mandatu realizirali ste sve planirano, kako je u ovom? Na koje se projekte planirate fokusirati u drugoj polovici mandata i što poručujete građanima?

Prije svega, moram naglasiti da u gradskoj upravi, ustanovama i tvrtkama imamo velik broj stručnih i motiviranih ljudi zbog kojih i uspijevamo realizirati velik broj projekata. Naravno, uvijek možemo i moramo bolje. Iako sam istaknuo velike kapitalne projekte važne za građane, jednako nastojimo brinuti i o komunalnoj i društvenoj svakodnevici, o našim potrebitim sugrađanima, obrazovanju, gospodarstvu, poljoprivredi. Ulažemo u otvorena sportska igrališta u mjesnim odborima, u vrtiće u ruralnom dijelu grada. Maksimalno koristimo europska sredstva. Ako smo do sad imali projektni skok u Karlovcu, slijedi nam sigurno jedan veliki korak! Ove godine slavimo 444. rođendan našeg Karlovca, grad smo ponosnih i vrijednih ljudi, otvorena i domoljubna srca. Svoju tradiciju i sadašnjost ne držimo samo za sebe. Karlovac je grad susreta, grad u srcu Hrvatske, vrijedan ne samo jednodnevnog posjeta jer svi koji su stali u Karlovcu sigurno će opet doći.

Još jedno kultno mjesto u gradu, Hrvatski dom, u konstrukcijskoj je obnovi, slijedi li i cjelovita?

Da. Posebno smo se potrudili oko Hrvatskog doma. Istinabog, teško bi bilo bez Fonda solidarnosti, ali tu nam je zaista uskočilo Ministarstvo kulture i medija i zajedno s njima radimo dalje. Zorin dom, Edison, Hrvatski dom – tri mjesta koja će pružiti svima u kulturi grada Karlovca izvanredne uvjete za rad. Sve će biti vrlo brzo. A o memoriji starijih Karlovčana prema Hrvatskom domu ne treba ni pričati.

Prostor nekadašnje vojarne Luščić planirate pretvoriti u potpuno novo naselje. O čemu se radi?

Vrtić ima građevinsku dozvolu i kreće javna nabava, tu smo dobili i sredstva iz NPOO-a, ali veći iznos je kreditno zaduženje, uskoro ćemo dobiti i građevinsku dozvolu za novu školu. Svi objekti moraju biti održivi, odnosno projektirani po principu zelenog, digitalnog i pametnog što je uvjet UPU-a Luščić. U sljedećem koraku razvijat ćemo javne sadržaje. Vjerujem da će novi ITU prepoznati naše planove.

Unatrag 40-ak godina govori se o geotermalnoj energiji u Karlovcu, a konkretno se radi otkad je Grad osnovao svoju tvrtku. Dokle se stiglo?

Riješili smo papirnati dio za istražno bušenje. Nemamo dovoljno vlastitih sredstava. Očekujemo podršku Vlade i Ministarstva gospodarstva. Cilj je, na tragu naših strateških zelenih usmjerenja, grad grijati geotermalnom energijom i razvijati ostale mogućnosti, od poljoprivrede do turizma. To je višegodišnji projekt. Posebno nam je važno da je prepoznat i putem EU financiranja te da smo dobili određena sredstva iz tzv. Norveške omotnice. Idemo naprijed.

Karlovac je zauzeo visoko mjesto na hrvatskoj turističkoj karti, dokazao da i kontinentalne destinacije privlače turiste. Koliko su tome pridonijele i kvalitetne manifestacije?

Nama je važno da su Karlovčani prepoznali manifestacije kao svoje. Nakon toga došla je pozitivna klima koja se onda oslikava i u turističkim brojkama. Karlovac ima svoje četiri rijeke, kulturnu baštinu, Zvijezdu i Stari grad Dubovac, Akvatiku, Muzej Domovinskog rata na Turnju, Teslin centar, Edison, svoje parkove, restorane, manifestacije. Sve to nosi turističku priču našega grada.

TEREZIJANA je konačno dobila urbanu, ali i nacionalnu dimenziju. O najzabavnijoj carskoj priči kontinentalne Hrvatske izvijestile su sve nacionalne televizije i drugi mediji, ističe bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak Terezijana dobila urbanu, ali i nacionalnu dimenziju Bjelovarčani složni: Bila je to najbolja Terezijana posljednjih godina PLOVILO je namijenjeno provedbi istraživanja i praćenja stanja značajnih, zaštićenih i ugroženih morskih vrsta i staništa Istraživanja i praćenje stanja značajnih, zaštićenih i ugroženih morskih vrsta i staništa 'Lastovsko otočje' bogatije je za istraživačko plovilo Tajan Gradonačelnik Josip Mišković govorio je o razvojnim projektima i planovima za iduće razdoblje te posebno istaknuo 4,5 milijuna kuna vrijednu spojnu cestu od Kolodvorske do Sisačke ulice Obilježen je Dan grada Popovače i blagdan sv. Alojzija Gonzage