Izbornik
Naslovnica Županije
Istraživanja i praćenje stanja značajnih, zaštićenih i ugroženih morskih vrsta i staništa

'Lastovsko otočje' bogatije je za istraživačko plovilo Tajan

PLOVILO je namijenjeno provedbi istraživanja i praćenja stanja značajnih, zaštićenih i ugroženih morskih vrsta i staništa
1/2
Foto: DNŽ
Zamjenik dubrovačko-neretvanskog župana Cebalo s ministricom Vučković u radnom posjetu Lastovu

Plovilo Tajan u vlasništvu Parka prirode Lastovsko otočje svečano je pušteno u funkciju, a događanju su nazočili ministrica poljoprivrede Marija Vučković, zamjenik župana Joško Cebalo te načelnica Općine Lastovo Anita Jančić Lašić.

Park prirode Lastovsko otočje prethodno je proveo javnu nabavu novog plovila.

Namijenjeno je provedbi istraživanja i praćenja stanja značajnih, zaštićenih i ugroženih morskih vrsta i staništa, provođenju pravovremene i učinkovite intervencije uklanjanja i sprečavanja onečišćenja mora, uklanjanju glomaznog otpada iz podmorja, monitoring otpada i mikroplastike, edukaciji djece osnovnoškolske dobi s otoka Lastova, ali i prezentaciji rezultata istraživanja i monitoringa.

Novo plovilo nazvano je Tajan po otočiću i svjetioniku koji određuje najsjeverniju točku granica Parka prirode Lastovsko otočje. Sredstva za financiranje ovog projekta odobrena su na natječaju u okviru u Mjere 1.1. jačanje zaštite prirodnih resursa kao preduvjeta održivog razvoja iz lokalne razvojne strategije u ribarstvu 2014. – 2020. FLAG-a Južni Jadran.

Boravak na Lastovu ministrica Marija Vučković i zamjenik župana Joško Cebalo iskoristili su i za održavanje niza sastanaka. Zajedno s načelnicom Općine Lastovo Anitom Jančić Lešić susreli su se s predstavnicima Općinskog vijeća s kojima su razgovarali o brojnim važnim investicijama na Lastovu pri čemu je veliki naglasak stavljen na jednom od najznačajnijih projekata na otoku, rekonstrukciji luke Ubli. Tijekom radnih sastanaka s predstavnicima malih poljoprivrednih proizvođača i ribara razgovaralo se o mogućnostima unapređenja ribarstva i poljoprivredne proizvodnje područja, među ostalim i kroz komasaciju i aktivaciju zemljišta.

Također, razgovaralo se o modelu stručne podrške poljoprivrednicima i ribarima na Lastovu te mogućnostima koje su im na raspolaganju u okviru natječaja Strateškog plana koji je stupio na snagu ove godine te Programa za ribarstvo i akvakulturu do 2027. godine. 

Nove pogone obišao je sisačko-moslavački župan Ivan Celjak s vlasnikom Mattom Darkom Sertićem i suradnicima Razvoj tvrtke uz županijske mjere Ubrzali investicije i danas su u top tri kompanije na svijetu koje se bave poluvodičima Boravak je organiziran u učeničkom domu novljanske srednje škole, dok će se nastava provoditi u inkubatoru PISMO uz osiguran 24-satni nadzor za polaznike i tri kuhana obroka Učenici će u sedam dana napraviti vlastitu videoigru Prvo tjelovježba, a onda stvaranje videoigara u ljetnom kampu za djecu OSJEČKI ARHIV dobit će nov i primjeren prostor za čuvanje arhivske građe, a jedan je od osam arhiva koji će se financirati iz NPOO-a. Ministrica Obuljen Koržinek ocijenila je ovo povijesnim ulaganjem Grad Osijek darovao zemljište za gradnju nove zgrade Državnog arhiva