Izbornik
Naslovnica Županije
Razvoj tvrtke uz županijske mjere

Ubrzali investicije i danas su u top tri kompanije na svijetu koje se bave poluvodičima

Nove pogone obišao je sisačko-moslavački župan Ivan Celjak s vlasnikom Mattom Darkom Sertićem i suradnicima
Foto: SMŽ

Jedna od tvrtki koja je koristila gospodarske mjere Sisačko-moslavačke županije sisački je Applied Ceramics d.o.o. Nove pogone s najsuvremenijom opremom kupljenom upravo na temelju poduzetničke mjere beskamatnih kredita, obišao je sisačko-moslavački župan Ivan Celjak s vlasnikom Mattom Darkom Sertićem i suradnicima.

Applied Ceramics d.o.o. bavi se proizvodnjom materijala i potrošnih komponenti za poluvodičku industriju, a zbog rasta potražnje za poluvodičima u svijetu odlučili su se na treći veliki investicijski ciklus u 16 godina trajanja svog rada i razvoja. Radi se o investiciji ukupne vrijednosti 2,5 milijuna eura, od čega je 1,95 milijuna eura osigurano mjerom Sisačko- moslavačke županije i Hrvatske banke za obnovu i razvoj.

– Putem odobrenog programa imali smo veliku investiciju u proširenje kapaciteta, a Sisačko- moslavačka županija pomogla nam je subvencioniranjem kamate što je znatno ubrzalo naše investicije i omogućilo nam da smo danas među prve tri kompanije u svijetu koje se bave tom vrstom proizvodnje – izjavio je osnivač i vlasnik tvrtke Matt Darko Sertić.

Program "HBOR-a – subvencija kredita" bio je namijenjen mikro, malim i srednjim subjektima malog gospodarstva koje ulažu na području Sisačko-moslavačke županije, neovisno o sjedištu odnosno prebivalištu. Tijekom 2022. po toj je mjeri odobren 21 beskamatni kredit ukupne vrijednosti investicija od 35,6 milijuna kuna.

OSJEČKI ARHIV dobit će nov i primjeren prostor za čuvanje arhivske građe, a jedan je od osam arhiva koji će se financirati iz NPOO-a. Ministrica Obuljen Koržinek ocijenila je ovo povijesnim ulaganjem Grad Osijek darovao zemljište za gradnju nove zgrade Državnog arhiva SVEČANI MIMOHOD alkarske povorke u perivoju dvorca Schönbrunn u Beču privukao je tisuće posjetitelja, bila je to prilika za promicanje kulturne i povijesne znamenitosti Cetinske krajine, Splitsko-dalmatinske županije i cijele RH Sinjska alka u Beču: Cijeli svijet će vidjeti naše kulturno blago Boravak je organiziran u učeničkom domu novljanske srednje škole, dok će se nastava provoditi u inkubatoru PISMO uz osiguran 24-satni nadzor za polaznike i tri kuhana obroka Učenici će u sedam dana napraviti vlastitu videoigru Prvo tjelovježba, a onda stvaranje videoigara u ljetnom kampu za djecu