Izbornik
Naslovnica Gradovi Šibenik
Program “Starine naše divne” obnavlja šibensku baštinu

Obnovljen portal i drvene vratnice u Vodičkoj ulici

Foto: Šibenik
– Pokrovitelj ove obnove je Grad Šibenik koji niz godina izdvaja sredstva iz posebnog fonda za obnovu arhitektonskih detalja u povijesnoj jezgri - kaže Ivo Šprljan, voditelj programa STANADI

Obnovljeni portal i drvene vratnice na adresi Vodička 1 u Šibeniku predstavili su nedavno Ivo Šprljan, konzervator Konzervatorskog odjela u Šibeniku Uprave za zaštitu kulturne baštine i Željko Burić, gradonačelnik Šibenika. Riječ je, istaknuo je Šprljan, o 49. projektu realiziranom u okviru programa “Starine naše divne” (STANADI) koji koordinira šibenski Konzervatorski odjel od 1998.

– Pokrovitelj ove obnove je Grad Šibenik koji niz godina izdvaja sredstva iz posebnog fonda za obnovu arhitektonskih detalja u povijesnoj jezgri. Ukupan iznos izdvojen za obnovu detalja 2021. je 120 tisuća kuna s PDV-om – kazao je Šprljan, voditelj programa STANADI.

Na adresi Vodička 1 obnovljene su vrsne drvene vratnice u historicističkom stilu iz 19. st. Drugi portal je na adresi Vodička 3 i predstavlja primjer skromnijeg baroka (17./18. st.), a treći portal je na adresi Vodička 2.

Gradonačelnik Željko Burić izrazio je zadovoljstvo dosadašnjim rezultatima spomenutog programa, kao i činjenicom da ga intenzivno podupire šibensko Društvo za očuvanje šibenske baštine Juraj Dalmatinac i drugi.