Izbornik
Naslovnica Gradovi Čazma
Čazma

Obnovljena igrališta u vrtiću i Moslavačka tradicijska kuća

Obnoveljno igralište u dječjem vrtiću
1/2
Foto: Čazma
Sigurnost mališana bila je prioritet, pa su sve sprave i površine odabrane kako bi se zadovoljili najviši sigurnosni standardi. Također, postavljene su tenda i pergola koje će djeci omogućiti zaštitu od sunca, kiše i drugih nepovoljnih vremenskih uvjeta

Grad Čazma nastavlja s ulaganjima u projekte koji donose korist lokalnoj zajednici, a ovih dana dva važna projekta izašla su u prvi plan. Obnova dječjih igrališta u Dječjem vrtiću "Pčelica" donijela je nove mogućnosti za sigurno i kreativno igranje najmlađih, dok je renovacija Moslavačke tradicijske kuće u Gornjem Mikloušu poslužila kao podsjetnik na bogatu kulturnu baštinu ovog kraja. Ovi projekti, iako različiti po svojoj prirodi, povezuju zajednički cilj – ulaganje u budućnost brigom o najmlađima i očuvanje prošlosti za buduće generacije.

Dječji vrtić "Pčelica" u Čazmi, institucija koja već desetljećima pruža sigurno okružje za djecu, sada je bogatija za potpuno obnovljena igrališta. Zahvaljujući inicijativi Grada Čazme, pokrenut je projekt obnove i uređenja igrališta za jasličku i mješovitu skupinu. Ukupna vrijednost projekta procijenjena je na više od 30.000 eura, a financijska podrška stigla je iz Ministarstva demografije i useljeništva u iznosu od 20.000 eura, dok je Grad Čazma preuzeo obvezu financiranja preostalog dijela.

Alati, namještaj, odjeća...

Projektom je omogućeno postavljanje novih sprava za igru koje su prilagođene djeci u dobi od jedne do tri godine, kao i sigurnosne podloge te nove ograde. Sigurnost mališana bila je prioritet, pa su sve sprave i površine odabrane kako bi se zadovoljili najviši sigurnosni standardi. Također, postavljene su tenda i pergola koje će djeci omogućiti zaštitu od sunca, kiše i drugih nepovoljnih vremenskih uvjeta, čime je osigurano da igra na otvorenom bude moguća u svim godišnjim dobima.

Osim što su sprave pažljivo odabrane kako bi poticale fizički razvoj i motoričke vještine, poseban naglasak stavljen je na one koje pomažu razvoju socijalnih vještina i mašte kod djece. Nove igračke pružaju djeci priliku za interaktivnu igru i poticanje kreativnog razmišljanja.

– Ovim ulaganjem dodatno smo povećali broj raznovrsnih igrala za djecu te osigurali sigurno i poticajno okružje za njihov rast i razvoj. Djeca zaslužuju prostor gdje se mogu slobodno igrati, ali i učiti uz igru – kazao je gradonačelnik Čazme Dinko Pirak, dodajući kako je ovo samo jedan u nizu projekata kojima se Čazma trudi ulagati u najmlađe članove društva.

Projekt je realiziran uz pomoć Razvojne agencije Čazma, a zaposlenici i roditelji izrazili su zahvalnost na ovom važnom ulaganju koje je odmah pridonijelo većem zadovoljstvu i sigurnosti djece koja svakodnevno koriste ove nove prostore za igru.

Dok se vrtićka djeca vesele novim igralištima, u Gornjem Mikloušu, nedaleko od Čazme, jedan važan simbol lokalne povijesti i kulture također je zasjao u novom ruhu. Moslavačka tradicijska kuća, izgrađena davne 1924. godine, obnovljena je zahvaljujući naporima Gradskog muzeja Čazma i financijskoj pomoći lokalnih i regionalnih vlasti. Ova kuća, jedan od posljednjih očuvanih primjera tradicionalne moslavačke arhitekture, neprocjenjivo je kulturno naslijeđe ovog kraja.

Kuća je izgrađena od masivnih hrastovih greda i pokrivena glinenim crijepom, što je u prošlim vremenima bio standardni način gradnje u moslavačkom području. Unutar kuće smještena je zbirka predmeta iz fundusa Gradskog muzeja Čazma, koja pruža uvid u svakodnevni život stanovnika ovog kraja u prvoj polovici 20. stoljeća. Posjetitelji tako mogu vidjeti tradicionalne alate, kućanske predmete, odjeću i namještaj koji su korišteni u ruralnim domaćinstvima.

Čuvarica sjećanja

Ova povijesna građevina obnovljena je u pravo vrijeme, s obzirom na to da 2024. godine obilježava svoju stotu godišnjicu. Maja Cepetić Rogić, ravnateljica Centra za kulturu Čazma, istaknula je kako je obnova bila nužna zbog oštećenja uzrokovanih vremenom, ali i potresima koji su pogodili regiju.

– Kuća je nakon toliko godina bila u potrebi za temeljitom obnovom, posebno nakon potresa. Stoga nam je jako drago što smo uspjeli osigurati sredstva i obnoviti ovaj važan spomenik na vrijeme za njegovu stotu obljetnicu – izjavila je Cepetić Rogić.

Ona je posebno zahvalila Gradu Čazmi, koji je prepoznao važnost ovog projekta i pružio financijsku podršku, kao i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, koja je sudjelovala s 900 eura u obnovi.

– Ovo je kuća koja nije samo zgrada; ona je čuvarica sjećanja na život naših predaka. Ova obnova omogućava nam da i dalje prenosimo njihovu priču budućim generacijama – naglasila je Cepetić Rogić.

Kuća će i dalje služiti kao edukacijski prostor, posebno za djecu i mlade koji na školskim izletima i radionicama mogu saznati više o povijesti svog kraja. 

Grad Čazma, u suradnji s Razvojnom agencijom Čazma i drugim institucijama, trenutačno provodi nekoliko značajnih projekata ukupne vrijednosti preko 4 milijuna eura Čazma Projekti za više od 4 milijuna eura – Čazma u punom zamahu razvoja storyeditor/2024-08-23/DAK_7517.jpg Pametna rješenja za bolju budućnost Čazme Grad planira uvođenje sustava pametnih kamera na sedam frekventnih lokacija storyeditor/2024-08-09/cazma_BB.jpg Čistilica je dizajnirana za skupljanje otpada poput boca, ambalaže, lišća i drugih nečistoća Za novu čistilicu 26.300 eura, a kreće i potpora za studente i učenike